Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using hyphens to create adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can identify when to use a hyphen to create adjectives.

      Key learning points

      1. A hyphen can be used to join a modifier to an adjective to make one adjective, e.g. well-dressed.
      2. A hyphen can be used to join two or more words that are functioning as one adjective.
      3. How to spell the curriculum words: familiar and opportunity.

      Keywords

      • Hyphen - a punctuation mark that can join two words to make one compound adjective

      • Compound adjective - an adjective formed of two hyphenated words

      • Modifier - a word or phrase that provides additional information or describes an adjective or adverb

      Common misconception

      Pupils might assume any combination of words can create a compound adjective.

      Look at some non-examples such as 'blood-paced' and 'fast-splattered' to teach them that not every combination makes a compound adjective.

      Teacher tip

      If possible, find examples of hyphenated words in your class novel or current reading books so that children can see them in a familiar context and understand how they can aid descriptions.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the prefixes to the root words.

      Correct Answer:pre-,existing

      existing

      Correct Answer:co-,ordinate

      ordinate

      Correct Answer:self-,involved

      involved

      Correct Answer:ex-,husband

      husband

      Q2.
      When might a hyphen be used?

      Correct answer: in prefixes where we would otherwise have a vowel next to another vowel
      when we join any prefix to a root word
      Correct answer: to avoid confusion in meaning
      in all prefixes that end in a consonant

      Q3.
      Choose the correct word to fill the gap in this sentence: You must __________ the button to restart the machine.

      repress
      Correct answer: re-press
      recoil
      re-coil

      Q4.
      Choose the correct word to fill the gap in this sentence: The smell of flesh made him __________ as he entered the room.

      repress
      re-press
      Correct answer: recoil
      re-coil

      Q5.
      Select the words where a hyphen could be used to separate two vowels next to each other.

      selfbelief
      Correct answer: preexisting
      nonstop
      Correct answer: reevaluate

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: Raise your hand rather than intrupt me whilst I am speaking.

      Correct Answer: interrupt

      6 Questions

      Q1.
      Identify the statements about hyphens which are correct.

      Hyphens can be used to join suffixes to root words.
      Correct answer: Hyphens can be used to join prefixes to root words.
      Hyphens can be used in dates.
      Correct answer: Hyphens can be used in numbers.
      Correct answer: Hyphens can be used to create compound adjectives.

      Q2.
      Identify the compound adjectives.

      excellent
      Correct answer: high-quality
      familiar
      Correct answer: well-known

      Q3.
      Match the pairs of words that would make a compound adjective using a hyphen.

      Correct Answer:wind,swept

      swept

      Correct Answer:mud,covered

      covered

      Correct Answer:fast,paced

      paced

      Correct Answer:far,reaching

      reaching

      Q4.
      Which of these phrases requires a hyphen to create a compound adjective?

      a short sharp shock
      Correct answer: a bitter sweet moment
      Correct answer: a fast flowing river
      a long narrow path

      Q5.
      Which of these sentences makes clear that the shark is capable of eating the man?

      The man eating shark approached the shore.
      As I surfed on the waves, I kept an eye peeled for the man eating shark.
      Correct answer: The lifeguard scanned the area, searching for any sign of a man-eating shark.

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence. I had never seen his face before but his voice sounded immediately famillier.

      Correct Answer: familiar

      To help you plan your 6 English lesson on: Using hyphens to create adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...