Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the quotes paragraph of a journalistic report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the quotes paragraph of a journalistic report.

      Key learning points

      1. Quotes from witnesses or experts give additional information about the event being reported on.
      2. Quotes from witnesses are often more informal in language and tone from the rest of the report.
      3. A reporting clause is used either before or after speech to tell the reader who the quote is from.
      4. Inverted commas are used to demarcate speech and a piece of punctuation separates speech from the reporting clause.
      5. A range of synonyms for 'said' and use of adverbs can offer detail about the emotions of the witness.

      Keywords

      • Quotes - exact words or statements taken from a source to support or provide evidence in a piece of writing

      • Informal language - a linguistic style of speaking or writing that is relaxed and casual

      • Direct speech - when the exact words spoken by someone are written down, usually enclosed within inverted commas to indicate speech

      • Reporting clause - a clause that tells the reader who said the speech sentence and how

      Common misconception

      Children may think they need to include the name of the witness in the reported clause.

      Model to the pupils if the sentence preceding the reported speech introduces the witness, the reporting clause can use a pronoun instead.

      Teacher tip

      Role playing in pairs as the reporter and the witness they are interviewing would be a fun and effective way for children to develop their ideas for quotes in LC1.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of using a quote in a journalistic report?

      to showcase vocabulary
      to express personal opinions
      Correct answer: to provide evidence or information
      to confuse the reader

      Q2.
      Put these steps in the right order for getting a quote from a witness.

      1 - Arrange to talk to the witness.
      2 - Ask questions about what happened.
      3 - Listen carefully to the witness.
      4 - Write down or record what the witness says.

      Q3.
      Match the type of information with its purpose in a quote about a crime.

      Correct Answer:what happened,Explain what took place.
      Correct Answer:where it happened,Share information regarding the scene of the crime.
      Correct Answer:who was there,Provide details about the people involved or present.
      Correct Answer:impact of what happened,Give insight into the effects of what happened.

      Q4.
      Who might journalists interview to get quotes for a report on a crime?

      fictional characters
      animals
      Correct answer: people who witnessed or were part of the event
      superheroes
      the suspect

      Q5.
      Which of the following people would be appropriate witnesses to quote about Mr Wolf's crime?

      Correct answer: a neighbour
      Correct answer: a passer-by
      someone in another country

      Q6.
      Match the witness with the appropriate quote.

      Correct Answer:a passer-by,"I was just walking through the lane when I heard screams."
      Correct Answer:a neighbour,"I can't believe this happened so close to home."
      Correct Answer:a postman,"I saw the suspect while I was on my daily rounds."

      6 Questions

      Q1.
      Who would you include quotes from in a journalistic report?

      the journalist
      Correct answer: a witness
      Correct answer: an expert
      anyone who wants to offer an opinion

      Q2.
      Which of the following people would be potential witnesses of Mr Wolf's crime?

      a chef
      Correct answer: a postman
      Correct answer: a neighbour
      Mr Wolf

      Q3.
      Which of the following are examples of informal language?

      subject-specific vocabulary
      Correct answer: words with contractions
      Correct answer: abbreviations
      Correct answer: slang
      journalistic language

      Q4.
      True or false? You should always use the word 'said' in the reporting clause of reported speech.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      The direct speech from the witness should be enclosed in what piece of punctuation?

      commas
      full stops
      Correct answer: inverted commas
      apostrophes

      Q6.
      Which of the following sentences show direct speech punctuated correctly?

      Correct answer: He explained, "I called the cops as soon as I heard the screams."
      He explained I called the cops as soon as I heard the screams".
      "I called the cops as soon as I heard the screams, he explained."
      Correct answer: "I called the cops as soon as I heard the screams," he explained.

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning the quotes paragraph of a journalistic report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...