Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the recount section of a journalistic report

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the recount section of a journalistic report.

      Key learning points

      1. The recount section of a journalistic report provides specific details about the news event in chronological order.
      2. Use of subject-specific vocabulary supports planning for a journalistic report.
      3. Details of the timeline, people involved and action taken are crucial for reporting on a crime.
      4. A plan is written in note format, using bullet points to write the key facts in a few words.

      Keywords

      • Recount - the section of a journalistic report that provides specific details about the event in chronological order

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary used when writing about a particular subject

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - bullet points of key information written out of full sentences

      Common misconception

      Children may find it difficult to identify which key information should be included in the notes.

      Offer opportunities for identifying appropriate note examples and identifying which keywords are most important.

      Teacher tip

      Offer children an opportunity to change some facts for their own creative input. e.g. specific time/date of crime, description of suspect's appearance, etc.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the main section of a journalistic report called?

      the headline
      the image and caption
      the quotes section
      Correct answer: the recount section

      Q2.
      What order should the recount section follow?

      it doesn't matter
      with the most recent event first
      Correct answer: chronological order of known events

      Q3.
      What type of vocabulary is needed to write the recount?

      general vocabulary
      storytelling language
      Correct answer: subject-specific vocabulary
      descriptive vocabulary

      Q4.
      Which of the following vocabulary will be specific to your journalistic report?

      Correct answer: suspect
      Correct answer: authorities
      charming cottage
      Correct answer: victims
      creatures

      Q5.
      Which of the following will be crucial for detailing the event?

      Correct answer: adverbials of time
      viewpoint adverbials
      adverbials of cause
      adverbials of place

      Q6.
      What is a plan when writing?

      some ideas jotted down in any order
      Correct answer: a framework created before writing to support the writing process
      a detailed first draft of the written outcome

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of the recount section?

      to provide an overview of the event
      to provide quotes from witnesses
      Correct answer: to give specific details of the event in chronological order
      to say what is happening now

      Q2.
      True or False? When reporting on a crime, all of the details of the crime are known and reported.

      Correct Answer: False, false

      Q3.
      Which details should be included when reporting on a crime?

      Correct answer: timeline of events
      Correct answer: known people involved
      people's opinions
      Correct answer: action taken by police
      assumptions

      Q4.
      Place the following details in the order they would appear in paragraph 1 of the recount section.

      1 - suspect seen outside residence, 3.45pm 1st Dec
      2 - Red seen entering residence, 4pm
      3 - police alerted after witnesses heard screaming

      Q5.
      Place the following details in the order they would appear in paragraph 2 of the recount section.

      1 - police arrived on scene 4.15pm, suspect already restrained by woodsman
      2 - reports that local woodsman broke in with axe to save victims
      3 - victims suffered injury and distress

      Q6.
      What format should a plan be written in?

      Correct answer: bullet points with specific vocabulary
      detailed sentences with general vocabulary
      bullet points with general vocabulary
      detailed sentences with specific vocabulary

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning the recount section of a journalistic report, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...