Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Introducing the text and author of 'Mirror'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make predictions about a text.

      Key learning points

      1. ‘Mirror’ is a dual narrative text: two stories that are made to be read side-by-side.
      2. 'Mirror' can be considered a wordless or silent text.
      3. Different readers may interpret a text in different ways.
      4. Jeannie Baker uses collage artwork to tell the story.
      5. Predictions can be based on what readers have explored within a text or personal experience.

      Keywords

      • Wordless text - narratives which are conveyed almost entirely through illustrations; they can also be known as silent texts

      • Dual narrative - a storytelling technique where there are two distinct but interconnected storylines or perspectives presented simultaneously within the same text

      • Collage - an artistic technique where images are created by assembling various materials to form a piece of artwork

      • Word explosion - a vocabulary-building activity designed to encourage mind-mapping and creativity in generating words related to a specific topic or theme

      • Prediction - an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      Common misconception

      Pupils may not have encountered many wordless or silent texts.

      Have a range of wordless or silent texts accessible in the class or school library.

      Teacher tip

      Pupils could use technology to research the two locations (to help identify their location on a world map). Interactive maps (such as street view) can allow pupils to explore some similarities and differences.

      Equipment

      You need a copy of the 2010 Walker Books edition of ‘Mirror’ created by Jeannie Baker, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a suitable definition of a picturebook?

      a traditional tale explaining a culture's beliefs and customs
      a summary of a story which highlights key events and details
      Correct answer: a form of text where images and words work together to create meaning

      Q2.
      Which of the following are genres of text?

      picturebook
      Correct answer: fantasy
      reference text
      Correct answer: science fiction

      Q3.
      Match the following terms to their definition.

      Correct Answer:rural,countryside or small towns
      Correct Answer:urban,cities or densely populated areas
      Correct Answer:city,a densely populated and organised human settlement

      Q4.
      True or False? Illustrations have to be drawn with a pencil.

      Correct Answer: False, false

      Q5.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:character,a person or an animal in a story
      Correct Answer:setting,where the story takes place
      Correct Answer:plot,what happens in the story

      Q6.
      A prediction can be informed by which of the following?

      Correct answer: the words in the text
      Correct answer: the illustrations in the text
      imagined events
      Correct answer: personal experience

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:wordless texts,narratives which are conveyed almost entirely through illustrations
      Correct Answer:collage,a technique where images are created by assembling various materials
      Correct Answer:prediction,an educated guess, based on evidence in the text or prior knowledge

      Q2.
      What is a suitable definition of the term dual narrative?

      a language device used to have a desired impact on the reader
      Correct answer: a technique where there are two distinct but interconnected storylines
      the first section of a story and where the writer describes the setting

      Q3.
      Which two countries are the focus of the text?

      Sweden
      Correct answer: Morocco
      Correct answer: Australia
      New Zealand

      Q4.
      Which of the following are included in a word explosion?

      Correct answer: connections to the word
      Correct answer: synonyms and antonyms
      Correct answer: a definition of the word
      the etymology of the word

      Q5.
      Which two constellations can be seen on the front cover of 'Mirror'?

      Correct answer: Ursa Major / The Big Dipper
      Leo
      Correct answer: Southern Cross
      Orion

      Q6.
      Which of the following is true about Jeannie Baker?

      As a child, she did not like art.
      Correct answer: Jeannie studied at art college.
      Jeannie's first published book was called 'Grandmother'.
      Jeannie was born in Australia.

      To help you plan your 5 English lesson on: Introducing the text and author of 'Mirror', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...