Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Inferring meaning from images in 'Mirror'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can infer meaning from images in ‘Mirror’.

      Key learning points

      1. In the Western story, panels are designed to be read from left to right; the Moroccan story is read from right to left.
      2. Looking for contextual clues help us to infer meaning from images.
      3. Inferring meaning can help us to build our understanding of the story.
      4. Drawing comparisons between images helps us to understand their meaning.

      Keywords

      • Western - refers to countries in the west part of the world and those with historical, political or cultural links with Western countries

      • Moroccan - refers to something or someone associated with the country of Morocco, located in North Africa

      • Inference - to use clues from within the text to draw conclusions

      • Panel - refers to a distinct section or frame that contains a specific scene or moment in the story

      Common misconception

      Pupils may make generalisations based on the gender of the parents.

      Explain that it can be harmful to make assumptions based on gendered stereotypes. Family structures are different and unique. Explain that both mothers and fathers can perform a variety of actions.

      Teacher tip

      Parental roles, actions and gendered stereotypes can be explored further during PSHE lessons.

      Equipment

      You need a copy of the 2010 Walker Books edition of ‘Mirror’ created by Jeannie Baker, for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the creator of the text, 'Mirror'?

      Correct answer: Jeannie Baker
      Genie Baker
      Jean Backer
      Gene Drake

      Q2.
      True or False? Jeannie Baker is the eldest of 6 children.

      Correct Answer: True, true

      Q3.
      Which artistic technique does Jeannie use in lots of her picturebooks?

      watercolour
      Correct answer: collage
      stencilling
      sculpture

      Q4.
      What was the first text that Jeannie Baker had published?

      'Grandmother'
      Correct answer: 'Grandfather'
      'Aunty'
      'Uncle'

      Q5.
      Which of the following are synonyms of the word 'environment'?

      empty
      artificial
      Correct answer: habitat
      Correct answer: natural world

      Q6.
      Which of the following are antonyms of the word 'mirror'?

      Correct answer: conceal
      match
      copy
      Correct answer: hide

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:Western,refers to countries in the west part of the world and those connected

      refers to countries in the west part of the world and those connected

      Correct Answer:Moroccan,refers to something or someone associated with the country of Morocco

      refers to something or someone associated with the country of Morocco

      Correct Answer:inference,to use clues from within the text to draw conclusions

      to use clues from within the text to draw conclusions

      Q2.
      Match the two stories to how they are read.

      Correct Answer:Moroccan story,read from right-to-left

      read from right-to-left

      Correct Answer:Western story,read from left-to-right

      read from left-to-right

      Q3.
      Which of the following is a suitable definition of the word panel?

      a concluding passage of text that adds closure to a piece of writing
      Correct answer: a distinct section or frame that contains a specific scene or moment in a story
      a technique where images are created by assembling various materials

      Q4.
      In the Western story, which of the following actions does the father do in the morning?

      Correct answer: showers
      plays with dinosaurs
      Correct answer: tries to fix the fireplace
      feeds the baby

      Q5.
      What do the Australian family have for breakfast?

      Correct answer: cereal
      Correct answer: orange juice
      flatbread
      croissant

      Q6.
      Who is making the carpet in the Moroccan story?

      Correct answer: the boy's mother
      the boy's father
      the boy's grandparents

      To help you plan your 5 English lesson on: Inferring meaning from images in 'Mirror', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...