Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing a scene and exploring themes in 'Frizzy'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse a scene in detail and ask questions to develop understanding.

      Key learning points

      1. We can analyse a scene in a graphic novel by exploring the visual, narrative and contextual elements.
      2. We can ask questions about scenes to develop our understanding of the text.
      3. One of the most prominent themes in the text is identity.
      4. Marlene’s journey is about understanding and embracing her identity, accepting her natural hair as a part of who she is.
      5. Take-away ideas within a graphic novel may link to themes that are explored and developed in it.

      Keywords

      • Scene - a sequence of continuous action in a text

      • Visuals - the artistic elements used to tell the story

      • Narrative - a spoken or written account of connected events; a story

      • Context - the surrounding details that help you understand what you're reading

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to identify visual, narrative and contextual elements in Task A.

      Task A could be done in pairs or small groups, with adults supporting with modelled examples.

      Teacher tip

      For Task B, the two pages could be printed on A4 and placed on an A3 sheet of paper to allow pupils to text mark/annotate their questions.

      Equipment

      You need a copy of the 2022 First Second edition of ‘Frizzy’, written by Claribel A. Ortega and illustrated by Rose Bousamra, for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of 'Frizzy'?

      Correct answer: Claribel A. Ortega
      Rose Bousamra
      First Second Books

      Q2.
      Who is the illustrator of 'Frizzy'?

      Claribel A. Ortega
      Correct answer: Rose Bousamra
      First Second Books

      Q3.
      Characterisation can be conveyed through which of the following?

      Correct answer: a character’s appearance
      a character's name
      Correct answer: the words a character uses
      the setting of the text
      Correct answer: a character's actions

      Q4.
      How is body language expressed through a graphic novel?

      through a character's words
      Correct answer: through a character's movements
      Correct answer: through a character's gestures

      Q5.
      True or false? Marlene is to blame for starting a fight with Ramón.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      'Frizzy' is written from whose perspective?

      Paola
      Ruby
      Angel
      Correct answer: Marlene

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:scene,a sequence of continuous action in a text
      Correct Answer:visuals,the artistic elements used to tell the story
      Correct Answer:narrative,a spoken or written account of connected events; a story
      Correct Answer:context,the surrounding details that help you understand what you're reading

      Q2.
      Which of the following statements are true?

      Correct answer: Ruby empathises with her niece.
      Correct answer: Ruby grows fruit and vegetables on her rooftop garden.
      Marlene dislikes helping her auntie.
      Ruby had to visit the salon until she was 16.

      Q3.
      Which definition best describes a theme?

      a feeling of deep satisfaction, self-worth, or accomplishment
      Correct answer: a big idea, topic or message that recurs within a text
      the use of language to create a mental picture or sensory experience

      Q4.
      True or false? Asking questions about a scene can develop our engagement with a graphic novel text.

      Correct Answer: True, true

      Q5.
      Match each theme to how it is conveyed in the graphic novel.

      Correct Answer:family,Marlene deepens her relationships with her auntie and her mother.
      Correct Answer:self-acceptance,Marlene begins to feel proud of her hair and who she is.
      Correct Answer:bullying,Classmates at her high school tease Marlene.

      Q6.
      True or false? All questions that we ask about a graphic novel text will be answered.

      Correct Answer: False, false

      To help you plan your 6 English lesson on: Analysing a scene and exploring themes in 'Frizzy', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...