Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The /shun/ suffixes, including -sion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -sion.

      Key learning points

      1. Words ending in the suffix -sion are nouns.
      2. The suffix -sion sometimes makes the sound /zhun/ like ‘division’.
      3. Words spelt with -sion often have a root word ending in ‘d’, ‘de’ or ‘se’.
      4. The /shun/ suffix can be spelt -tion, -sion, -ssion or -cian.
      5. How to spell the curriculum words: reign, island and February.

      Keywords

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      Common misconception

      The curriculum words 'reigh', 'island' and 'February' can be mis-spelt, without the silent letters.

      Practise saying the word how it is spelt, e.g. Feb-ru-ar-y. Use the 'naughty letters' strategy to emphasise unusual letters in the words.

      Teacher tip

      Give children a wide range of cut out words ending in -tion, -sion, -ssion and -cian and ask them to group them in the way they think best and identify patterns for themselves. Encourage them to use the word 'because' to justify their ideas.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the root word to the related noun ending in -tion.

      Correct Answer:determine,determination
      Correct Answer:found,foundation
      Correct Answer:prepare,preparation

      Q2.
      What rule is used when 'separate' becomes 'separation' when the suffix -ation is added?

      Just add the suffix.
      Remove ‘e’, then add the suffix.
      Correct answer: Remove ‘ate’, then add -ation.

      Q3.
      What is the most common spelling of the /shun/ suffix?

      Correct answer: -tion
      -sion
      -ssion
      -cian

      Q4.
      Match the words to the spelling of the /shun/ suffix they contain.

      Correct Answer:musician,-cian
      Correct Answer:passion,-ssion
      Correct Answer:exploration,-tion
      Correct Answer:extension,-sion

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence: Please give a generous donshun to the charity.

      Correct Answer: donation

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence: The young child showed fierce determinashun in completing the challenge.

      Correct Answer: determination

      6 Questions

      Q1.
      Match the word ending in -sion to the root word.

      Correct Answer:invasion,invade
      Correct Answer:revision,revise
      Correct Answer:expansion,expand

      Q2.
      Words spelt with -sion often have root words ending in which letters?

      Correct answer: d
      t
      Correct answer: de
      te
      Correct answer: se

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold: I love to complete divishun problems.

      devision
      divition
      Correct answer: division

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold that matches the sentence: The Queen had a long rain over her country.

      rain
      rein
      Correct answer: reign
      rign

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: The missing sign caused confyooshun.

      Correct Answer: confusion

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence: Please complete your refishunn before the test.

      Correct Answer: revision

      To help you plan your 4 English lesson on: The /shun/ suffixes, including -sion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...