Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using the suffix -tion

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -tion.

      Key learning points

      1. The suffix -tion creates abstract nouns.
      2. The most common spelling for the /shun/ suffix is -tion.
      3. Words spelt with -tion often have a root word ending in ‘t’ or ‘te’.
      4. The suffix -ation turns verbs into nouns. It uses familiar spelling patterns.
      5. How to spell the curriculum words: build, height and eight.

      Keywords

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Abstract noun - a type of noun that names an idea or quality that cannot be seen

      Common misconception

      Pupils may misspell the root of the word, rather than the suffix.

      Spend time discussing what is unexpected or challenging about the stem of the focus words as well as the -tion endings.

      Teacher tip

      Play a word match game linking words with the same word roots and different suffix endings.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The words 'grumpiness', 'equality' and 'celebration' are what type of noun?

      common noun
      proper noun
      Correct answer: abstract noun

      Q2.
      Match the root word to the noun formed with the suffix -ness.

      Correct Answer:happy,happiness
      Correct Answer:dark,darkness
      Correct Answer:aware,awareness

      Q3.
      Write the new word created by adding the suffix -ness to glad.

      Correct Answer: gladness

      Q4.
      Match the word to the suffix it contains.

      Correct Answer:information,-tion
      Correct Answer:equality,-ity
      Correct Answer:scarceness ,-ness

      Q5.
      Match the word to its word class.

      Correct Answer:happiest,adjective
      Correct Answer:kindness,noun
      Correct Answer:soften,verb

      Q6.
      Select the words with the 'ay' sound in them.

      Correct answer: plain
      cart
      Correct answer: eight
      caught
      Correct answer: make

      6 Questions

      Q1.
      Match the root word to the related noun ending in -tion.

      Correct Answer:educate,education
      Correct Answer:explain,explanation
      Correct Answer:prepare,preparation

      Q2.
      What rule is used when 'determine' becomes 'determination' when the suffix -ation is added?

      Just add the suffix.
      Correct answer: Remove ‘e’, then add the suffix.
      Remove ‘ate’, then add -ation.

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence: I will meet you at the stayshun.

      Correct answer: station
      stashun
      staytion

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the sentence: Please help to bildd this sand castle.

      bild
      biuld
      Correct answer: build

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence: The telephone was a significant invenshun.

      Correct Answer: invention

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the sentence: Please pass me ate pens.

      Correct Answer: eight

      To help you plan your 4 English lesson on: Using the suffix -tion, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...