Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -ity.

      Key learning points

      1. The suffix -ity turns adjectives into abstract nouns.
      2. When a word ends in ‘e’, remove the ‘e’, then add the suffix -ity.
      3. When a word ends in a consonant, just add the suffix -ity.
      4. How to spell irregular words with the suffix -ity, such as ability and simplicity.
      5. How to spell the curriculum words: arrive, actual and actually.

      Keywords

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Abstract noun - a type of noun that names an idea or quality that cannot be seen

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning.

      Common misconception

      Children cannot see how the words 'grave' and 'gravity' are connected.

      Explain the different meanings of the word 'grave', including serious or heavy.

      Teacher tip

      Use the pupils' own misconceptions when reviewing the practice of spelling words. Make links to rules previously learnt, and also where previously learnt rules cause misconceptions (such as no doubling the consonant with a short vowel).

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to the suffix it contains.

      Correct Answer:invention,-tion

      -tion

      Correct Answer:happiness,-ness

      -ness

      Correct Answer:activity,-ity

      -ity

      Q2.
      What type of noun is 'Manchester'?

      common noun
      Correct answer: proper noun
      abstract noun

      Q3.
      What type of noun is 'equality'?

      common noun
      proper noun
      Correct answer: abstract noun

      Q4.
      Match the noun to the noun type.

      Correct Answer:football,common noun

      common noun

      Correct Answer:March,proper noun

      proper noun

      Correct Answer:fairness,abstract noun

      abstract noun

      Q5.
      Match these words to their word class.

      Correct Answer:education,noun

      noun

      Correct Answer:soften,verb

      verb

      Correct Answer:famous,adjective

      adjective

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. What do you notiss about this picture?

      Correct Answer: notice

      6 Questions

      Q1.
      The words 'happiness', 'curiosity', 'celebration' and 'simplicity' are what type of noun?

      common noun
      proper noun
      Correct answer: abstract noun

      Q2.
      Match the root word to the noun formed with the suffix -ity.

      Correct Answer:active,activity

      activity

      Correct Answer:curious,curiosity

      curiosity

      Correct Answer:electric,electricity

      electricity

      Q3.
      When the word 'real' becomes 'reality', what rule is used for adding the suffix -ity?

      Correct answer: Just add the suffix.
      The ‘ous’ changes to ‘os’ before the suffix is added.
      Remove the ‘e’, then add the suffix.
      Lose the ‘le’, then add -ility.

      Q4.
      Match the words to the rule used for adding the suffix -ity.

      Correct Answer:valid - validity,Just add the suffix.

      Just add the suffix.

      Correct Answer:generous - generosity,The ‘ous’ changes to ‘os’ before the suffix is added.

      The ‘ous’ changes to ‘os’ before the suffix is added.

      Correct Answer:hostile - hostility,Remove the ‘e’, then add the suffix.

      Remove the ‘e’, then add the suffix.

      Correct Answer:stable - stability,Lose the ‘le’, then add -ility.

      Lose the ‘le’, then add -ility.

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. What time will you urive at school after the trip?

      Correct Answer: arrive

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Have you akchuly hurt yourself?

      Correct Answer: actually

      To help you plan your 4 English lesson on: Using the suffix -ity, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...