Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Peer editing a non-chronological report about a penguin

      Lesson details

      Learning outcome

      I can edit my own and my peer's non-chronological report about macaroni penguins.

      Key learning points

      1. Editing is a critical part of the writing process.
      2. Writing is most successful when editing is used to rethink, rephrase and reconsider first ideas.
      3. Editing can be done by oneself, with a peer or with a teacher.
      4. Editing is most successful when it is chunked by punctuation, sentence structure, vocabulary and cohesive devices.
      5. A growth mindset helps us benefit most from editing.

      Keywords

      • Editing - the process of revising and refining a piece of writing, focusing on improving its punctuation, sentence structures and language

      • Punctuation - a set of standardised symbols and marks used in written language to structure sentences

      • Text cohesion - refers to how a text flows to maintain the interest of the reader and achieve text purpose

      • Vocabulary - the language choices made by the writer

      Common misconception

      Pupils may have difficulty in making edits to their work in a practical way - where to write extra words etc.

      Writing double-spaced is a good way of allowing room for editing - or you may want to have pupils re-draft the report completely, depending on your own school approach.

      Teacher tip

      This lesson focuses on editing just one section of the pupils' reports - you may wish to provide time after this lesson for them to edit the whole report, or you may wish for them to complete each 'check' for the whole report during each task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following gives the definition for a subheading?

      the closing paragraph of a non-fiction text
      the first sentence of a paragraph that tells us what it is about
      language structures that create text cohesion
      Correct answer: the word, phrase or sentence that introduces a paragraph

      Q2.
      Which is the best definition of 'editing'?

      checking your spelling and vocabulary
      re-reading your work
      Correct answer: checking and improving vocabulary, spelling, text cohesion and punctuation
      rewriting your work

      Q3.
      Which passage is punctuated correctly?

      Penguins sometimes swallow stones scientists are not sure why.
      Correct answer: Penguins sometimes swallow stones. Scientists are not sure why.
      Penguins sometimes swallow stones, scientists are not sure why.

      Q4.
      Which sentence is punctuated correctly?

      Correct answer: The penguins, which are excellent swimmers, spend months at sea.
      The penguins which are excellent swimmers, spend months at sea.
      The penguins, which are excellent swimmers spend months at sea.

      Q5.
      Which sentence has an appropriate tone for a non-chronological report?

      Did you know - macaroni penguins can talk!
      Correct answer: Macaroni penguins are sociable creatures and they can communicate using noises.
      Macaroni penguins love a natter - they're always making different noises.

      Q6.
      Which phrases are appropriate to use in a non-chronological report about macaroni penguins?

      a messy little nest
      Correct answer: a shallow, rock-lined nest
      frosty, bone-chilling seas
      Correct answer: freezing oceans

      6 Questions

      Q1.
      What punctuation needs to be added to this sentence? 'Because of this krill numbers are falling.'

      brackets
      Correct answer: a comma
      two commas
      a full stop

      Q2.
      Which fronted adverbial could join these two sentences? Macaroni penguins gather in vast colonies. They must use noises to locate each other.

      However,
      Correct answer: As a consequence of this,
      In addition,
      Furthermore,

      Q3.
      What punctuation could be added to this sentence? The macaroni penguin a member of the Eudyptes family is native to the Southern Ocean.

      Correct answer: a pair of brackets
      Correct answer: a pair of commas
      a full stop
      a single comma

      Q4.
      What co-ordinating conjunction could be added to join these two sentences? The penguins need to build a good fat store. They will not be able to survive while incubating their eggs.

      but
      and
      Correct answer: or
      because

      Q5.
      Which passage has poor text cohesion?

      Correct answer: Macaroni penguins have a blubber layer. They can stay warm at sea.
      Because macaroni penguins have a blubber layer, they can stay warm at sea.
      Macaroni penguins have a blubber layer. Due to this, they can stay warm at sea.

      Q6.
      Which sentence uses vocabulary most appropriately for a non-chronological report?

      Goodness me, what a pickle these penguins are in!
      You've got to feel sorry for these poor penguins.
      Correct answer: These penguins are being affected by a number of threats.

      To help you plan your 6 English lesson on: Peer editing a non-chronological report about a penguin, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...