Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing and contrasting 'London is the Place for Me' and 'Sweet Jamaica'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make comparisons between songs with different perspectives.

      Key learning points

      1. ‘London is the Place for Me’ was written by Aldwyn ‘Lord Kitchener’ Roberts in 1948.
      2. ‘Sweet Jamaica’ was written four years after his arrival on the Empire Windrush, in 1952.
      3. We can compare and contrast songs with similar themes or messages, noticing the impact that they have on us as readers.
      4. Understanding the context of the songs can support readers to form deeper reflections.
      5. From reading, listening and discussing songs about migration, we can make connections to our own lives and experiences.

      Keywords

      • Theme - a big idea, topic or message that recurs within a text

      • Context - the setting or background that helps us to understand something better

      • Imagery - the use of vivid and sensory language that appeals to the reader's senses, creating vivid mental pictures and enhancing the emotional impact of the song

      • Compare - involves identifying similarities between two or more things, ideas, themes or texts

      • Contrast - involves identifying differences between two or more things, ideas, themes or texts

      Common misconception

      Pupils may discuss other similarities and differences between the songs (such as song structure, genre).

      Verbally model examples based on themes and imagery used.

      Teacher tip

      You may wish to explore the changes in the pupils' take away ideas from their first encounter with 'London is the Place for Me' (the second lesson in this unit). Ask pupils to note how their opinions have changed, having learnt more about the context of 'Sweet Jamaica'.

      Equipment

      You need a copy of the lyrics & recording of ‘Sweet Jamaica’ & 'London is the Place for Me' by Lord Kitchener which is featured on the 2013 Honest Jon’s Records album ‘London Is The Place For Me’.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Lord Kitchener had visited Jamaica before migrating to Britain.

      Correct Answer: True, true

      Q2.
      Which of the following is the most suitable definition of nostalgia?

      Correct answer: sentimental longing for past experiences or times
      part of a song that is repeated several times
      phenomena or beings that are beyond the natural or ordinary world

      Q3.
      Which of the following best describes the atmosphere of the lyrics of 'Sweet Jamaica'?

      happy and joyful
      Correct answer: nostalgic and regretful
      adventurous and explorative

      Q4.
      Match the following words from the song to their definitions.

      Correct Answer:"bugging",annoying or bothering
      Correct Answer:West Indian,an antiquated term to refer to people from the Caribbean
      Correct Answer:"passage",the cost or ticket for traveling from one place to another

      Q5.
      True or false? Montego Bay is a famous location in Britain.

      Correct Answer: False, false

      Q6.
      Match the following words from the song to their definitions.

      Correct Answer:"darling",a term of endearment, expressing affection and love
      Correct Answer:"heaven",a place of ideal happiness and peace
      Correct Answer:"saviour",someone or something that can save someone else

      6 Questions

      Q1.
      True or false? Both songs describe London using positive imagery.

      Correct Answer: False, false

      Q2.
      Match the following keywords to their definitions.

      Correct Answer:theme,a big idea, topic or message that recurs within a text
      Correct Answer:imagery,the use of vivid and sensory language that appeals to the reader
      Correct Answer:compare,involves identifying similarities between two or more things
      Correct Answer:contrast,involves identifying differences between two or more things

      Q3.
      Which of the following are similarities between the two songs?

      the imagery used is linked to fond memories of Jamaica
      Correct answer: the author's pursuit of a better life
      the imagery used describes a thriving, busy city
      Correct answer: the theme of migration

      Q4.
      True or false? Exploring the context can allow us to develop a deeper understanding of the songs and their impact.

      Correct Answer: True, true

      Q5.
      What is the most appropriate definition of the word belonging?

      something that is not known, identified, or understood
      a state of being alone, peaceful or secluded
      Correct answer: a sense of fitting in or feeling like you are an important member of a group

      Q6.
      True or false? Lord Kitchener’s views of migration changed between the release of ‘London is the Place for Me’ and ‘Sweet Jamaica’.

      Correct Answer: True, true

      To help you plan your 6 English lesson on: Comparing and contrasting 'London is the Place for Me' and 'Sweet Jamaica', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...