Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use bullet points to lay out key information clearly in a non-fiction text.

      Key learning points

      1. Bullet points are useful to lay out key information clearly in a non-fiction text.
      2. Bullet points space information out for the reader.
      3. Bullet points often come after a main clause or a subheading.
      4. List items only need capitals and full stops when they are complete sentences.

      Keywords

      • Bullet points - punctuation marks that lay key information out in a non-fiction text

      • Colon - a piece of punctuation placed after a main clause that can introduce a list or a question

      • Subheading - a word, phrase or sentence used to introduce part of a text

      Common misconception

      Pupils may struggle with the flexibility of punctuation for bullet points - often, it is optional.

      Emphasise the importance of consistency - choosing a method and sticking to it. Only complete sentences require capitals and full stops.

      Teacher tip

      It would be beneficial to be able to show children bullet point lists from texts they have read or have access to in class; adapting tasks to reflect cross-curricular learning will also improve pupils' understanding.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following might we find in a reporting clause?

      Correct answer: a synonym for said
      Correct answer: a non-finite (-ing) clause
      Correct answer: an adverb
      Correct answer: an adverbial clause
      the words the person said

      Q2.
      Which of the following can we see in this reporting clause? 'grumbled Jun moodily as he stood back up'

      Correct answer: an adverb
      Correct answer: a synonym for said
      Correct answer: an adverbial clause
      a non-finite (-ing) clause

      Q3.
      Which speech second sentence is punctuated correctly?

      Correct answer: Aisha asked calmly, "Are you ready?"
      Aisha asked calmly "Are you ready?"
      Aisha asked calmly, "are you ready?"

      Q4.
      Which speech first sentence is punctuated correctly?

      "let's get going!" shouted Mr Martinez, flapping his arms wildly.
      Correct answer: "Let's get going!" shouted Mr Martinez, flapping his arms wildly.
      "Let's get going"! shouted Mr Martinez, flapping his arms wildly.

      Q5.
      Match the type of speech sentence to the example.

      Correct Answer:speech first,"Before long, we'll have to go," muttered Alex, shrugging.
      Correct Answer:speech second,Alex muttered, "Before long, we'll have to go."
      Correct Answer:speech interrupted,"Before long," Alex muttered, "we'll have to go."

      Q6.
      Which speech interrupted sentence is punctuated correctly?

      "I want to go," sighed Jacob "but my dad won't let me."
      "I want to go" sighed Jacob, "but my dad won't let me."
      Correct answer: "I want to go," sighed Jacob, "but my dad won't let me."

      6 Questions

      Q1.
      What kind of text is most likely to contain bullet points?

      a poem
      a narrative
      Correct answer: a science experiment

      Q2.
      What is the purpose of using bullet points in a non-fiction text?

      it means we have to write less
      Correct answer: it makes information easier to read
      it means we can use more varied punctuation

      Q3.
      Which of the following can be used to start a bullet point list?

      Correct answer: a complete sentence followed by a colon
      Correct answer: a subheading
      a phrase
      a subheading followed by a colon

      Q4.
      Which of the following would be an appropriate way of starting a list of bullet points?

      Correct answer: There are many impressive bridges in France:
      There are many impressive bridges in France, like:
      Correct answer: France has many famous bridges:
      There are many impressive bridges in France, including:

      Q5.
      What must we always include in each list item if we have a list of complete sentences using bullet points?

      Correct answer: capital letters
      colon
      semi-colons
      Correct answer: full stops

      Q6.
      We __________ use semi-colons to separate items in a list of bullet points when those items are clauses.

      always
      Correct answer: can
      never

      To help you plan your 6 English lesson on: Bullet points, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...