Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Colons: second function

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the colon to introduce an explanation.

      Key learning points

      1. A colon is a piece of punctuation with more than one purpose.
      2. A colon is always placed after a main clause.
      3. A colon can introduce an explanation of the noun preceding it.
      4. A colon can help to improve text cohesion.

      Keywords

      • Colon - a piece of punctuation placed after a main clause that can introduce an explanation

      • Main clause - a group of words that contains a verb and makes complete sense

      • Text cohesion - how a text flows to maintain the interest of the reader and achieve text purpose

      Common misconception

      Pupils may give a consequence instead of an explanation after the colon.

      Ask the question 'why?' about the part of the sentence before the colon - the answer should be an explanation not a consequence.

      Teacher tip

      Throughout work on colons, emphasise that we always have what could be a complete sentence before the colon. Sometimes, this is just one main clause, but at other times, it could be a complex or compound sentence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following could be used to introduce a list?

      We saw many different animals, such as:
      Correct answer: We saw many different animals:
      Correct answer: We saw many different animals, such as the following:

      Q2.
      Match the main clauses to the lists that could follow the colon.

      Correct Answer:She speaks three languages: ,French, Spanish and English.

      French, Spanish and English.

      Correct Answer:I have several good friends:,Jun, Jacob, Alex and Aisha.

      Jun, Jacob, Alex and Aisha.

      Correct Answer:He had lost several items:,his watch, his keys and his phone.

      his watch, his keys and his phone.

      Q3.
      Which of these sentences is correctly punctuated?

      We need to buy a few things, including: coffee, tea, milk and sugar.
      Correct answer: We need to buy a few things: coffee, tea, milk and sugar.
      We need to buy a few things: coffee, tea, milk, and sugar.

      Q4.
      Which of these could come before a question introduced by the colon?

      Correct answer: Only one question dominated my thoughts:
      I couldn't stop thinking about:
      The question on my mind was:

      Q5.
      Which of these sentences is the correct version?

      Walking through the forest, my skin was prickling, was someone else there?
      Walking through the forest, my skin was prickling: Was someone else there?
      Correct answer: Walking through the forest, my skin was prickling: was someone else there?

      Q6.
      How do colons help to improve text cohesion?

      Correct answer: They can join main clauses together.
      Correct answer: They can reduce interruptions to the flow of the text.
      They help us use fewer lists and questions.

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following can a colon be used for?

      Correct answer: to introduce a list of nouns
      Correct answer: to introduce an explanation
      Correct answer: to introduce a question
      to follow an explanation

      Q2.
      Which sentence uses a colon to introduce a list correctly?

      Aisha has several pets a dog: a cat and a gerbil.
      Aisha has several pets including: a dog, a cat and a gerbil.
      Correct answer: Aisha has several pets: a dog, a cat and a gerbil.

      Q3.
      Which sentence uses a colon correctly to introduce a question?

      Correct answer: As she walked away, I sighed: would she ever return?
      As she walked away: I sighed, would she ever return?
      As she walked away, I sighed would: she ever return?

      Q4.
      Which of these sentences contain an explanation following the colon?

      Correct answer: The dog jumped up: it was excited to see us.
      The dog jumped up: it barked loudly.
      Miss O'Neill frowned: she sighed heavily to herself.
      Correct answer: Miss O'Neill frowned: we were being too noisy and she had a headache.

      Q5.
      Which of these explanation sentences is correctly punctuated?

      When you go out: put on a coat, it's raining.
      Correct answer: When you go out, put on a coat: it's raining.
      When you go out, put: on a coat, it's raining.

      Q6.
      Which of the following could complete the following sentence as an explanation? 'We all wanted to impress Miss O'Neill:'

      Correct answer: she had promised a reward to the best table.
      Correct answer: we wanted her to read us the rest of the story.
      we were all sitting up smartly.
      we all checked our uniforms carefully.

      To help you plan your 6 English lesson on: Colons: second function, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...