Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Building knowledge of the historical context of 'Sherlock Holmes'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the historical context of 'Sherlock Holmes' and explore the story 'The Adventure of the Blue Carbuncle'.

      Key learning points

      1. Sir Arthur Conan Doyle wrote the ’Sherlock Holmes’ stories starting in 1886.
      2. 'Sherlock Holmes' was written in the Victorian Era.
      3. The Victorian city of London was a city of startling contrast between rich and poor.
      4. The Holmes stories are written in the first person from Watson's perspective.

      Keywords

      • Victorian era - the period of Queen Victoria’s reign (1837-1901)

      • Private detective - someone who does not work for the police but whose job is to discover information about crimes

      • First person perspective - the point of view where the speaker or narrator of the story is the 'I' character, providing a personal account of events or experiences

      • Slum - an overcrowded city area where very poor people lived

      Common misconception

      Pupils may struggle to understand the sequence of events in the story or certain vocabulary in the text.

      As you read aloud, you can provide brief interjections to show the meaning of challenging vocabulary. You can also talk as a reader, saying what you are **realising** about the plot as an aside as you read, e.g., 'Ah, he must have ...'.

      Teacher tip

      You may wish to provide additional videos or images to explore Victorian London. Children will explore the story in detail in the following lesson so they do not need to engage deeply with comprehending in this lesson - here, a first exposure is sufficient.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is the best definition of a detective?

      someone who commits crimes
      someone who carries out scientific tests to solve crimes
      Correct answer: someone who follows clues to investigate crimes
      someone who sentences people for their crimes

      Q2.
      Which is the best definition of a 'contrast'?

      a small change
      Correct answer: a noticeable difference
      a problem
      a colour change

      Q3.
      After which monarch (king or queen) is the Victorian era named?

      King Victor
      Queen Elizabeth I
      Correct answer: Queen Victoria
      Queen Victoria II

      Q4.
      Which of these sentences is written in the first person?

      Correct answer: I couldn't believe it.
      They couldn't believe it.
      Alex couldn't believe it.
      You couldn't believe it.

      Q5.
      Which of these sentences is not written in the first person?

      Correct answer: You wondered what was happening.
      We found ourselves in a difficult position.
      I shuddered at the sight of it.
      It appalled us both.

      Q6.
      Which word would complete the following sentence in the first person? 'Holmes handed the file to __________.'

      them
      him
      Correct answer: me
      her

      6 Questions

      Q1.
      When was the Victorian era?

      1737-1801
      Correct answer: 1837-1901
      1937-2001

      Q2.
      How is a private detective special?

      They work for the police.
      They work for the government.
      Correct answer: They do not work for the police.
      They do not tell anyone what they are doing.

      Q3.
      Which of the following could be found in Victorian London?

      Correct answer: electric street lighting
      Correct answer: museums and theatres
      Correct answer: underground trains
      an airport

      Q4.
      Which of the following best describes a slum?

      one poor-quality house
      an area of a city crowded with many wealthy people
      Correct answer: an area of crowded houses with many poor people
      a system of sewers in a city

      Q5.
      Which of the following were common crimes in Victorian London?

      Correct answer: garrotting
      Correct answer: mugging
      Correct answer: pickpocketing
      hacking

      Q6.
      Where did Peterson discover the jewel in 'The Adventure of the Blue Carbuncle'?

      in Holmes' study
      Correct answer: inside the goose
      in the hotel room
      at the market

      To help you plan your 6 English lesson on: Building knowledge of the historical context of 'Sherlock Holmes', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...