Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding 'The Adventure of the Blue Carbuncle'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can retell the plot of 'The Adventure of the Blue Carbuncle' and consider it from different characters' perspectives.

      Key learning points

      1. 'The Adventure of the Blue Carbuncle' is a Sherlock Holmes short story first published in 1892.
      2. The story is told in the first person from the perspective of Dr John Watson.
      3. When you deduce something, you are arriving at a conclusion by logical reasoning.
      4. One of Holmes' key character traits is his ability to deduce information from small clues.

      Keywords

      • Deduce - work out by logical reasoning or thinking based on evidence

      • Perspective - point of view

      • First person - the point of view where the speaker or narrator of the story is the 'I' character, providing a personal account of events or experiences

      Common misconception

      Pupils may find the plot confusing, particularly the idea that Ryder 'framed' Horner.

      Model your own 'reader talk', talking through the process of how you connected up information to work out what has happened in the story.

      Teacher tip

      This lesson offers the chance for a second, in-depth read of the narrative after the pupils had it read to them in the previous lesson. Have pupils read aloud in mixed-ability pairs for each section of the story, swapping at every sentence. If pupils finish 'early', train them to re-read again.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In which era are the 'Sherlock Holmes' stories set?

      the Elizabethan era
      the Georgian era
      Correct answer: the Victorian era
      the Edwardian era

      Q2.
      What role does Sherlock Holmes have in Sir Arthur Conan Doyle's stories?

      police detective
      journalist
      Correct answer: private detective
      doctor

      Q3.
      Which of these were new innovations in the Victorian era?

      Correct answer: electric street lights
      Correct answer: the London Underground
      horse and cart
      Correct answer: tunnels under the River Thames

      Q4.
      Which of the following are features of slums?

      Correct answer: lots of houses crowded together
      many wealthy people
      Correct answer: many poor people
      very large houses

      Q5.
      Which of these crimes were common in Victorian London?

      mugging
      Correct answer: pickpocketing
      murder
      Correct answer: garrotting

      Q6.
      From whose perspective is 'The Adventure of the Blue Carbuncle' told?

      Peterson's
      Sherlock Holmes'
      Correct answer: Dr Watson's
      James Ryder's

      6 Questions

      Q1.
      Which is the best definition of 'deduce'?

      Correct answer: work out based on evidence
      guess
      do scientific experiments
      ponder

      Q2.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:carbuncle,jewel
      Correct Answer:ruckus,fight
      Correct Answer:slight,slim
      Correct Answer:vendor,seller

      Q3.
      Match the words to their definitions.

      Correct Answer:tremulous,trembling
      Correct Answer:distinctive,unique
      Correct Answer:inscrutable,impossible to read
      Correct Answer:evident,clear or obvious

      Q4.
      Put these events from 'The Adventure of the Blue Carbuncle' in order.

      1 - Mr Baker is attacked in the street.
      2 - Peterson ends up with the hat and the goose.
      3 - Peterson brings the hat to Holmes.
      4 - Peterson finds the carbuncle inside the goose.

      Q5.
      Put these events from 'The Adventure of the Blue Carbuncle' in order.

      1 - Mr Baker visits Baker Street.
      2 - Holmes realises Mr Baker did not know about the carbuncle.
      3 - Holmes and Watson visit the market.
      4 - Holmes and Watson confront James Ryder.

      Q6.
      From whose perspective is the following account written? 'I couldn't believe it when the police came to my house. I was innocent! I'd never even seen the jewel before!'

      James Ryder
      Correct answer: John Horner
      Sherlock Holmes
      Dr Watson

      To help you plan your 6 English lesson on: Understanding 'The Adventure of the Blue Carbuncle', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...