Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the comma rule in adverbial complex sentences

      Lesson details

      Learning outcome

      You can understand the comma rule in an adverbial complex sentence.

      Key learning points

      1. The position of an adverbial clause can move in an adverbial complex sentence.
      2. The adverbial clause can come first in the sentence followed by the main clause.
      3. If the adverbial clause comes first in the sentence, it is followed by a comma to separate it from the main clause.
      4. The main clause can come first in the sentence followed by the adverbial clause.
      5. If the main clause comes first in the sentence, no comma is used.

      Keywords

      • Adverbial clause - a type of subordinate clause that starts with a subordinating conjunction

      • Main clause - a group of words that contains a verb and makes complete sense

      • Comma - a punctuation mark used to separate the first adverbial clause from the second main clause in an adverbial complex sentence

      • Adverbial complex sentence - a sentence formed of a main clause and an adverbial clause

      Common misconception

      Pupils think the adverbial clause always comes second in an adverbial complex sentence.

      The position of the adverbial clause can swap. The adverbial clause can come first or second in an adverbial complex sentence.

      Teacher tip

      Use gestures (as the illustrations show) to model the main clause and the adverbial clause.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the gap: a subordinate clause is a group of words that contains a verb and __________ make complete sense.

      does
      Correct answer: does not
      always

      Q2.
      Fill in the gap: a subordinating conjunction is a word that starts an __________ clause.

      main
      Correct answer: adverbial
      relative

      Q3.
      Is this true or false? There are several different subordinate clauses.

      Correct Answer: true, True, correct

      Q4.
      If you write one main clause and one adverbial clause, you have written a sentence.

      Correct Answer: complex, Complex

      Q5.
      Which of these groups of words are subordinating conjunctions?

      and but or
      near opposite on
      in under at
      Correct answer: when because so that

      Q6.
      What is one feature of a subordinate clause that is different to a main clause?

      it is a group of words
      it contains a verb
      Correct answer: it does not make complete sense

      6 Questions

      Q1.
      Where can an adverbial clause appear in a sentence?

      only at the beginning
      only at the end
      Correct answer: at the beginning or end

      Q2.
      Fill in the gap: an adverbial clause must __________ a main clause to make sense.

      replace
      Correct answer: join to
      remove

      Q3.
      Which of these pairs are subordinating conjunctions?

      and or
      in below
      Correct answer: when so

      Q4.
      Fill in the gap: if you move the adverbial clause in a complex sentence, you must __________ to make sure the sentence still makes sense.

      Correct answer: read it back
      shout it out
      add new words

      Q5.
      Fill in the gap: commas often have the job of separating __________ in sentences.

      conjunctions
      commands
      Correct answer: clauses

      Q6.
      Fill in the gap: if the adverbial clause comes first in a complex sentence, a __________ is placed after it before the main clause begins.

      full stop
      Correct answer: comma
      question mark
      exclamation mark

      To help you plan your 3 English lesson on: Understanding the comma rule in adverbial complex sentences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...