Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix -ic.

      Key learning points

      1. The suffix -ic often turns nouns into adjectives.
      2. When the root word ends in 'e', remove the 'e' and add the suffix -ic.
      3. When the root word ends in 'y', remove the 'y' and add the suffix -ic.
      4. When the root word does not end in 'e' or 'y', just add the suffix -ic.
      5. How to spell the curriculum words: bicycle, centre and recent.

      Keywords

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Adjective - describes a noun

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      Common misconception

      Children may not be able to spell the root word or stem.

      Ensure to focus on all the difficult elements of the words presented, not only the -ic ending that demonstrates the spelling rule.

      Teacher tip

      Adapt the words to focus on those suited to your pupils, at their challenge level and to prioritise words that you can apply in writing tasks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What word class is the word scenic in the following sentence? The road up the mountain was particularly scenic.

      noun
      Correct answer: adjective
      verb
      adverb

      Q2.
      When the word 'base' becomes 'basic' what rule is applied?

      Just add -ic.
      Correct answer: Remove the 'e', add -ic.
      Remove the 'y', add -ic.

      Q3.
      When the word 'acid' becomes 'acidic' what rule is applied?

      Correct answer: Just add -ic.
      Remove the 'e', add -ic.
      Remove the 'y', add -ic.

      Q4.
      When the word 'terrify' becomes 'terrific' what rule is applied?

      Just add -ic.
      Remove the 'e', add -ic.
      Correct answer: Remove the 'y', add -ic.

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. Write a sentuns about your holiday.

      sentens
      sentense
      Correct answer: sentence
      sentince

      Q6.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. I like to experament with different colours.

      experement
      Correct answer: experiment
      experimint
      experemint

      6 Questions

      Q1.
      When the word 'magnet' becomes 'magnetic' what rule is applied?

      Correct answer: Just add -ic.
      Remove the 'e', add -ic.
      Remove the 'y', add -ic.

      Q2.
      When the word 'irony' becomes 'ironic' what rule is applied?

      Just add -ic.
      Remove the 'e', add -ic.
      Correct answer: Remove the 'y', add -ic.

      Q3.
      When the word 'scene' becomes 'scenic' what rule is applied?

      Just add -ic.
      Correct answer: Remove the 'e', add -ic.
      Remove the 'y', add -ic.

      Q4.
      Match the words to the rules that apply when the suffix -ic is added.

      Correct Answer:economy - economic,Remove the 'y', add -ic.

      Remove the 'y', add -ic.

      Correct Answer:organ - organic,Just add -ic.

      Just add -ic.

      Correct Answer:athlete - athletic,Remove the 'e', add -ic.

      Remove the 'e', add -ic.

      Q5.
      Tick the sentences where the word in bold are spelt correctly.

      Correct answer: The team had won their recent match.
      The team had won their resent match.
      Put the cherry in the senter of the cake.
      Correct answer: Put the cherry in the centre of the cake.

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. I was given my brothers old bisickle to ride.

      Correct Answer: bicycle

      To help you plan your 4 English lesson on: Applying the suffix -ic, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...