Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Researching deforestation in the Amazon rainforest

      Lesson details

      Learning outcome

      I can make notes about deforestation in the Amazon rainforest and its links to climate change to answer an essay question.

      Key learning points

      1. Before we write an essay, we need to research the subject, making notes that include subject-specific vocabulary.
      2. The Amazon rainforest is a vast and special habitat with huge biodiversity.
      3. The Amazon rainforest is being subject to deforestation driven by agriculture.
      4. This deforestation contributes to climate change because trees are carbon stores.

      Keywords

      • Deforestation - the process of removing forested areas, usually to create farmland

      • Subject-specific vocabulary - vocabulary that relates to a particular subject

      • Climate change - a long-term change to global temperatures and weather

      • Greenhouse effect - the natural process where greenhouse gases trap the sun’s heat in the atmosphere, warming the Earth

      Common misconception

      Pupils may think that deforestation is unique to the Amazon, or that it is purely done for destructive reasons.

      Emphasise that many countries (including the UK) have been heavily deforested over history; usually, this has been a result of increasing agricultural production.

      Teacher tip

      Use additional videos and resources to show the deforestation of the Amazon basin over time. You may wish to have a 'scribe' note down some of the key statistics as you go through the lesson to support pupils with their notes. Ensure notes are kept for future lessons.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An essay is a non-fiction text that explores __________ on an issue.

      questions
      Correct answer: arguments
      beliefs
      feelings

      Q2.
      Which of these essay titles could suggest an essay that gives both sides of the argument?

      Correct answer: Should teachers wear a uniform too?
      Explain why it would be best if teachers wore smart clothes to work.
      Why should teachers get to wear their own clothes?
      Correct answer: Would it be better if teachers also wore a uniform?

      Q3.
      A logical argument gives a __________ explanation of why something is true.

      descriptive
      beautiful
      Correct answer: step-by-step
      thrilling

      Q4.
      Match the forms of evidence to the examples.

      Correct Answer:statistic,70% of greenhouse gas emissions are from fossil fuels.
      Correct Answer:fact,Climate change is driven by greenhouse gases.
      Correct Answer:reference to an official report,A United Nations study said that poorer countries would suffer most.
      Correct Answer:expert opinion,Climate scientists say that the Earth is getting warmer.

      Q5.
      Which cohesive device has been used in this sentence? 'Fossil fuels (including natural gas) are usually found deep underground.'

      Correct answer: parenthesis within brackets
      relative complex sentence
      adverbial complex sentence
      fronted adverbial of cause

      Q6.
      Which type of fronted adverbial is used in this sentence 'In addition, coal was very high in energy.'

      fronted adverbial of time
      Correct answer: formal fronted adverbial
      fronted adverbial of cause

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following are features of the Amazon rainforest?

      Correct answer: It is on both sides of the Equator.
      Correct answer: It is hot and wet.
      Correct answer: It is 28 times the size of the UK.
      It is growing in size.

      Q2.
      What is the main cause of deforestation?

      making forests into cities
      making forests into deserts
      Correct answer: making forests into farmland
      making forests into theme parks

      Q3.
      Which of the products below are linked to deforestation in the Amazon?

      pineapples
      Correct answer: beef
      Correct answer: leather
      Correct answer: soybeans
      wool

      Q4.
      What does the greenhouse effect do?

      cools the Earth
      protects the Earth
      Correct answer: warms the Earth
      shields the Earth

      Q5.
      Tick the words needed to complete this sentence: 'Trees and plants __________ carbon from the air and __________ it so that it doesn't contribute to the greenhouse effect.'

      Correct answer: remove
      multiply
      Correct answer: store
      emit

      Q6.
      Which of the following are ways of reducing the impact of deforestation on climate change?

      Correct answer: planting more trees
      Correct answer: preventing illegal forest burning
      buying more leather products
      Correct answer: protecting forests from logging using the law

      To help you plan your 5 English lesson on: Researching deforestation in the Amazon rainforest, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...