Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the adaptations section of a non-chronological report about aye-ayes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a plan to write the adaptations section of a non-chronological report about aye-ayes.

      Key learning points

      1. Information in the adaptations section is specific for the reader.
      2. Fronted adverbials, subject-specific vocabulary, relative complex sentences and parenthesis enhance text cohesion.
      3. Parenthesis is additional information added to the sentence that can be demarcated using a pair of brackets.
      4. Plans should be used when writing to generate initial ideas and build upon them.
      5. Success criteria help us understand what to include in our writing.

      Keywords

      • Specific information - clear, exact and particular information

      • Parenthesis - additional information that can be removed without compromising grammatical accuracy

      • Brackets - a punctuation mark used to add extra, factual information in a clause

      • Text cohesion - refers to how text flows to maintain the interest of the reader and achieve the text’s purpose

      • Adaptations - special features that animals and plants develop to help them survive where they live

      Common misconception

      Pupils may forget the second bracket after parenthesis.

      Teacher explicitly models making this mistake and correcting it when re-reading the final written outcome at the end of the lesson.

      Teacher tip

      Regularly remind pupils to check their success criteria so they can keep track of which writing skills they have already used and which they still need to use.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Tick the definition of 'non-fiction':

      Correct answer: writing that is based on true events and facts
      writing that is based on imaginary events or people
      creative writing

      Q2.
      Match the cohesive devices to their functions.

      Correct Answer:fronted adverbial,a sentence starter followed by a comma
      Correct Answer:subject-specific vocabulary,vocabulary used to describe a particular topic
      Correct Answer:relative clause,a subordinate clause that begins with a relative pronoun
      Correct Answer:parenthesis,extra information that can be removed from the sentence

      Q3.
      Which punctuation marks are brackets?

      ,
      '
      Correct answer: ( )
      " "

      Q4.
      Tick the information below that is not relevant to the adaptations section of a non-chronological report about aye-ayes:

      Correct answer: Aye-ayes live in Madagascar.
      Aye-ayes use echolocation when hunting.
      Correct answer: Aye-ayes are not found in many parts of the world.
      Aye-ayes have a long, skeletal finger used to tap on trees and pierce grubs.
      Aye-ayes' teeth grow continuously throughout their lifetimes.

      Q5.
      Which of these is not a cohesive device?

      fronted adverbial
      parenthesis
      Correct answer: adjectives
      subject-specific vocabulary
      relative complex sentences

      Q6.
      What is the parenthesis in this sentence? Aye-ayes are nocturnal (active at night time) so their night vision must be excellent in order to hunt.

      in order to hunt
      aye-ayes are nocturnal
      Correct answer: active at night time

      6 Questions

      Q1.
      Choose which option best defines 'text cohesion':

      clear, exact and particular information
      extra information that can be removed from the sentence
      a punctuation mark used to add extra, factual information
      Correct answer: how a text flows and keeps the reader interested
      features that animals develop to help them survive

      Q2.
      Match the adaptations to their functions:

      Correct Answer:highly sensitive hearing,echolocation used to locate grubs inside tree trunks
      Correct Answer:continuously growing incisors,used to bite through strong materials like tree bark
      Correct Answer:extra long middle finger,used to pierce and scoop grubs from inside trees’ trunks
      Correct Answer:large bulbous eyes,enables the aye-aye to see when hunting at night

      Q3.
      The purpose of success criteria is to...

      Correct answer: help me understand what to include in my writing.
      limit me to only include these skills in my writing.
      Correct answer: help me keep track of which skills I have shown and which I still need to use.
      confuse and distract me.

      Q4.
      Match each cohesive device to its example:

      Correct Answer:fronted adverbial,In addition to this,
      Correct Answer:subject-specific vocabulary,incisors
      Correct Answer:brackets for parenthesis,(they eat plants and animals)
      Correct Answer:relative clause,which are found in Madagascar's rainforests

      Q5.
      Put the stages of the writing process in order.

      1 - plan
      2 - draft
      3 - edit
      4 - re-write

      Q6.
      Tick which part of this sentence is parenthesis: These primates have continuously-growing incisors (front teeth) that are used to bite through tough materials such as tree bark and coconut shells.

      continuously-growing incisors
      Correct answer: front teeth
      such as tree bark and coconut shells

      To help you plan your 5 English lesson on: Writing the adaptations section of a non-chronological report about aye-ayes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...