Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Engaging with the plot of 'The Day the Crayons Quit'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can engage with the plot of 'The Day the Crayons Quit'.

      Key learning points

      1. 'The Day the Crayons Quit' is a children's picture book.
      2. The book is compiled of letters from the crayons to their owner, Duncan, explaining why they are going to quit.
      3. The illustrations visually bring to life the personalities and emotions of each crayon character.
      4. Letters are often written when the writer has a feeling or an opinion about something.
      5. The crayon characters all have different reasons for writing their letter to Duncan.

      Keywords

      • Fiction - when authors create made up stories with characters, places and adventures which did not happen in real life

      • Character - a person, animal, being, creature or thing in a story

      • Letter - a written communication sent in an envelope by post

      • Recipient - the person who receives the letter

      Common misconception

      Pupils may think that a character in a book has to be a person or animal.

      Explain to pupils that objects can be personified; the illustrations visually bring to life the personalities and emotions of each crayon character.

      Teacher tip

      Reading the book in advance of the lesson is recommended. If reading in advance, you can skip the prediction discussion in Slides 11 and 12.

      Equipment

      You need a copy of the 2016 Harper Collins edition of ‘The Day the Crayons Quit', written by Drew Daywalt and illustrated by Oliver Jeffers for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an author?

      Correct answer: a person responsible for crafting the words that make up a text
      a person responsible for creating the pictures or artwork that make up a text
      a person who translates a text from one language into another

      Q2.
      What is the role of an illustrator?

      a person responsible for crafting the words that make up a text
      Correct answer: a person responsible for creating the pictures or artwork that make up a text
      a person who translates a text from one language into another

      Q3.
      What is the definition of 'plot'?

      where a story is set
      Correct answer: the main events of a story, play, book, film or show
      the people, animals or things in a story

      Q4.
      What is a 'character'?

      where the story takes place
      what happens in the story
      Correct answer: a person, animal, being, creature or thing in a story

      Q5.
      Is this statement true or false? 'Non-fiction texts are about imagined or made up characters and places.'

      Correct Answer: false, False

      Q6.
      Match these forms of communication to the way in which they are sent.

      Correct Answer:text message,mobile phone
      Correct Answer:email,computer
      Correct Answer:letter,post
      Correct Answer:phone call,telephone

      6 Questions

      Q1.
      Who is the author of 'The Day the Crayons Quit'?

      Ted Hughes
      Correct answer: Drew Daywalt
      Joseph Coelho

      Q2.
      Who is the illustrator of 'The Day the Crayons Quit'?

      Correct Answer: Oliver Jeffers

      Q3.
      Who are the main characters in 'The Day the Crayons Quit'?

      Correct answer: the crayons
      Duncan's mum
      Duncan
      the glue stick

      Q4.
      Select the reasons that the crayons wanted to quit.

      They thought it would be funny to quit.
      Correct answer: They were being used too much.
      They thought it would upset Duncan.
      Correct answer: They were not being looked after properly.

      Q5.
      Why might someone write a letter?

      to hear a person's voice
      Correct answer: to thank someone for something
      to set a reminder to do something
      Correct answer: to persuade someone to think differently

      Q6.
      Is this statement true or false? 'The crayons all have the same reason for writing to Duncan.'

      Correct Answer: false, False

      To help you plan your 3 English lesson on: Engaging with the plot of 'The Day the Crayons Quit', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...