Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read aloud a persuasive letter using expression.

      Key learning points

      1. Reading aloud involves speaking in front of others and listening to others.
      2. Reading aloud involves speaking at a suitable volume and pace.
      3. Reading with expression means reading with feelings and emotion to bring the words to life.
      4. Making eye contact with the audience helps the reader to connect with the audience.
      5. Confident body language and use of facial expressions are an important aspect of reading aloud.

      Keywords

      • Rehearsing - when you practise something before you perform in order to get better at it

      • Expression - using feelings and emotion to bring the words to life

      • Eye contact - involves looking into the eyes of the people in our audience

      • Body language - how we use our posture and gestures to communicate meaning and feelings

      Common misconception

      Pupils may speak very quickly, quietly and not look up from their page when reading aloud their letter.

      Techniques for effective reading aloud should be explicitly identified, explained and modelled throughout both learning cycles.

      Teacher tip

      Physically model strong body language, appropriate volume and pace, expression and eye contact throughout the lesson.

      Equipment

      You need a copy of the 2016 Harper Collins edition of ‘The Day the Crayons Quit', written by Drew Daywalt and illustrated by Oliver Jeffers for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an audience?

      a group of people who perform on stage
      a group of people playing
      Correct answer: a group of people who watch or listen to something

      Q2.
      Match each term to the correct definition.

      Correct Answer:non-chronological report,a non-fiction text that is written out of time order
      Correct Answer:letter,a form of written communication sent by post
      Correct Answer:fictional story,a made-up story about characters who aren't real
      Correct Answer:diary,a personal record of thoughts, feelings and events

      Q3.
      What are the reasons someone might send a letter?

      Correct answer: to thank someone
      to give general facts
      Correct answer: to persuade someone to change the way they think
      to tell the story of your life

      Q4.
      When reading aloud, what should you do when you see a full stop?

      speed up
      Correct answer: pause and take a breath
      speak louder
      speak more quietly

      Q5.
      Which sentence should end with an exclamation mark?

      This is quite lonely
      Correct answer: Stop choosing me
      It would be nice to have a break
      Why are you always choosing me

      Q6.
      Which word in this sentence has been capitalised? 'This has been the WORST day ever!'

      Correct Answer: WORST, Worst, worst

      6 Questions

      Q1.
      When reading aloud, which one of these will not be a focus?

      body language
      volume
      Correct answer: handwriting
      pace

      Q2.
      Strong body language includes which of these?

      Correct answer: standing with feet shoulder-width apart
      facing the wall
      Correct answer: standing with our shoulders back
      Correct answer: standing with our chin up
      looking at our feet

      Q3.
      refers to the speed at which we speak. We should try not to speak too quickly or too slowly.

      Correct Answer: pace, Pace

      Q4.
      Write the word that should be emphasised when read aloud in this question: 'Why are you ALWAYS choosing me?'

      Correct Answer: ALWAYS, always, Always

      Q5.
      Match the key aspects of successful presenting to their definitions.

      Correct Answer:volume,how quiet or loud a sound or voice is
      Correct Answer:pace,the speed at which we speak
      Correct Answer:expression,reading with emotion and feeling to bring words to life
      Correct Answer:eye contact,looking audience members in the eye
      Correct Answer:body language,our posture, stance and gestures that help convey meaning

      Q6.
      It is important to __________ before performing in front of an audience.

      train
      Correct answer: rehearse
      smile
      warm up

      To help you plan your 3 English lesson on: Reading aloud a persuasive letter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...