Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the first paragraph of a persuasive letter

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the first paragraph of a persuasive letter.

      Key learning points

      1. A persuasive letter is written mainly in the present tense, including the simple, progressive and perfect present forms.
      2. Persuasive letters have distinctive linguistic features in order to achieve their purpose.
      3. An adverbial complex sentence has a main clause and an adverbial clause that starts with a subordinating conjunction.
      4. Fronted adverbials of time are sentence starters that tell the reader when something happens.
      5. First person perspective is the point of view where the writer is the 'I' character.

      Keywords

      • Present tense - tells the reader the action is happening now

      • First person - the ‘I/we’ perspective

      • Complex sentence - a sentence formed of at least one main clause and a subordinate clause

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      Common misconception

      Pupils may shift into writing from the third person perspective.

      Pause at regular intervals during the writing process and have pupils read back and check for use of the first person.

      Teacher tip

      Give pupils the chance to practise using the notes from their plans to say full sentences aloud before writing them down.

      Equipment

      You need a copy of the 2016 Harper Collins edition of ‘The Day the Crayons Quit', written by Drew Daywalt and illustrated by Oliver Jeffers for this lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which sentence is punctuated correctly?

      i am completely shattered.
      i am completely shattered
      Correct answer: I am completely shattered.
      I am completely shattered

      Q2.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:noun,crayon

      crayon

      Correct Answer:adjective,exhausted

      exhausted

      Correct Answer:verb,choose

      choose

      Correct Answer:adverb,completely

      completely

      Q3.
      When writing our persuasive letter, we can use our to help us.

      Correct Answer: plan, Plan

      Q4.
      What are the different sentence types you can use in your writing?

      paragraph
      Correct answer: complex
      tension
      Correct answer: simple
      Correct answer: compound

      Q5.
      Which sentence is correctly punctuated?

      On Monday you used me to, colour in the sun.
      On, Monday you used me to colour in the sun.
      Correct answer: On Monday, you used me to colour in the sun.
      On Monday you used me to colour in the sun.

      Q6.
      Which sentence is written in the first person?

      This is very frustrating.
      Correct answer: I am feeling very frustrated.
      It is really frustrating.
      They are very frustrated.

      6 Questions

      Q1.
      What is the purpose of a rhetorical question in a persuasive letter?

      Correct answer: to engage with the recipient
      to make the recipient feel frustrated
      Correct answer: to encourage the recipient to reflect on a point
      to give the recipient general facts

      Q2.
      A sentence is formed of a main clause and a subordinate clause.

      Correct Answer: complex, Complex

      Q3.
      Which sentence is punctuated correctly?

      As, I am writing this I am feeling very frustrated.
      Correct answer: As I am writing this, I am feeling very frustrated.
      As I am writing this I am feeling very frustrated.
      As I am writing this I am feeling, very frustrated.

      Q4.
      Which of the following is an example of a salutation?

      Best wishes,
      See you soon.
      Correct answer: Dear owner,
      How are you?

      Q5.
      Which sentence uses exaggeration?

      I am shattered!
      I am tired.
      Correct answer: I am the MOST shattered crayon in the ENTIRE world!
      I am fatigued!

      Q6.
      Is this statement true or false? This sentence is written in the progressive present tense: 'I have felt fed up for a while now.'

      Correct Answer: false, False, fols

      To help you plan your 3 English lesson on: Writing the first paragraph of a persuasive letter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...