Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Engaging with the plot of 'The Happy Prince'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can read ‘The Happy Prince’ and summarise the key events.

      Key learning points

      1. 'The Happy Prince' is a story originally written in 1888 by Oscar Wilde, which has been adapted into different versions.
      2. The story tells of a statue of a prince witnessing great poverty and sadness in a city.
      3. Together with a swallow, the prince performs selfless acts of kindness to help the poor people of the city.
      4. The moral of the story in ‘The Happy Prince’ is to be compassionate and to help those who are suffering.
      5. Summarising the key events in a story helps us to build our understanding of the text and the meaning behind it.

      Keywords

      • Plot - the sequence of events that make up the narrative

      • Moral - a lesson that can be learnt from a story or experience

      • Summarise - to pull out the key events and ideas from a text

      • Classic text - a piece of literature that has stood the test of time

      Common misconception

      Pupils may be confused by how the statue can speak and used to be a living person.

      'The Happy Prince' is a fictional text so the characters act in ways that are not usual for humans.

      Teacher tip

      There are many different versions, both in books and as videos, of 'The Happy Prince.' Pupils' understanding of the text could be consolidated by engaging in a different version.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the correct description of a fiction book?

      a book that gives factual information
      a book with lots of poems
      Correct answer: a book about a made-up story

      Q2.
      Match the word to the correct definition.

      Correct Answer:biography,an information text about a real person's life
      Correct Answer:information text,a text that provides real facts or information
      Correct Answer:poem,a type of writing that can evoke emotion and can rhyme
      Correct Answer:fictional story,a story that is written about imaginary characters and events

      Q3.
      What is an author?

      a person who writes poems
      Correct answer: a person who writes stories or other texts
      a person who writes music
      a person who draws illustrations

      Q4.
      What is a character?

      Correct answer: a person or animal in a story that action happens to
      where the story takes place
      the person who writes the story
      the person who reads the story

      Q5.
      What is a setting?

      the people or animals in the story
      where the author wrote the story
      Correct answer: where the story takes place
      where a book is bought from

      Q6.
      What is the moral of a story?

      the ending of the story
      Correct answer: the lesson that can be learned from the story
      the opening of the story
      the most exciting moment of the story

      6 Questions

      Q1.
      Who was the original author of ‘The Happy Prince’?

      Correct Answer: Oscar Wilde, oscar wilde

      Q2.
      Who are the main characters in 'The Happy Prince'?

      the sick boy
      Correct answer: the statue of the prince
      the sad seamstress
      Correct answer: the bird

      Q3.
      True or false? 'The prince was able to give the ruby to the seamstress himself.'

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      What happened to the statue when he realised that the bird was dying?

      He tried to rescue the bird
      Correct answer: His heart broke into two pieces
      He began to cry
      He gasped in shock

      Q5.
      True or false? This is the moral of 'The Happy Prince': always share your belongings with others.

      Correct Answer: false, False

      Q6.
      Order these key moments from 'The Happy Prince' in chronological order.

      1 - The statue was upset by all the suffering in the city
      2 - The bird and the statue helped the people who were suffering
      3 - The bird became frailer and weaker in the cold winter
      4 - The bird and the prince died
      5 - God asked the bird and the prince to look after the city's people.

      To help you plan your 4 English lesson on: Engaging with the plot of 'The Happy Prince', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...