Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the opening of 'The Happy Prince'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write the opening of 'The Happy Prince'.

      Key learning points

      1. The purpose of the opening is to engage the reader and introduce the setting and characters.
      2. Using a range of sentence types (simple, compound and complex) improves text flow for the reader.
      3. Direct speech is punctuated using inverted commas. Dialogue moves the action forward.
      4. An adverbial clause is joined with a main clause to form an adverbial complex sentence.
      5. Notes from the plan are used to form full sentences.

      Keywords

      • Text flow - how a text is written to keep the reader engaged

      • Fronted adverbial - a sentence starter followed by a comma

      • Past tense - shows that the action happened before now

      • Direct speech - shows that a character is speaking out loud in a text

      Common misconception

      Pupils may struggle with remembering the comma rule in an adverbial complex sentence.

      Provide a visual scaffold of an adverbial complex sentence. Ask children to identify the subordinating conjunction that begins the adverbial clause and ensure that the visual highlights the comma rule.

      Teacher tip

      Refer to the Year 4 Grammar unit 'Apostrophes and speech punctuation' to support pupils with writing direct speech correctly. Remind pupils to start a new line each time there is a new speaker.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a simple sentence?

      Correct answer: a sentence made of just one main clause
      a sentence with two main clauses and a joining word
      a sentence with a subordinating conjunction

      Q2.
      Order the four key moments of the opening chronologically.

      1 - A statue of a prince was overlooking the city
      2 - One night, a bird was flying alone looking for somewhere to rest
      3 - The bird perched on the statue’s feet and noticed he was crying
      4 - The statue explained his sorrows and asked the bird to help him

      Q3.
      Fill in the missing word. Figurative language is the use of metaphor, simile and personification to paint vivid pictures for the ...

      writer
      Correct answer: reader
      illustrator

      Q4.
      What is a compound sentence?

      a sentence formed of one main clause and a joining word
      a sentence formed of two main clauses
      Correct answer: a sentence formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      Q5.
      Which of the following are true about dialogue?

      It gives factual information
      Correct answer: It is the written conversation between two characters in a narrative
      It builds up suspense
      Correct answer: It helps move the story forward
      It describes a verb in further detail

      Q6.
      What is an adverbial complex sentence?

      a sentence formed of two main clauses
      Correct answer: a sentence formed of one main clause and an adverbial subordinate clause
      a sentence formed of two main clauses and a co-ordinating conjunction

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the missing word: The __________ is the first section of a story where the writer describes the setting and main characters.

      resolution
      climax
      Correct answer: opening
      build-up

      Q2.
      True or false? 'A complex sentence is a sentence consisting of a main clause and a subordinate clause.'

      Correct Answer: true, True

      Q3.
      What is the name of the punctuation mark that indicates where the words the character said begin and end?

      comma
      Correct answer: inverted commas
      question mark
      exclamation mark
      full stop

      Q4.
      Which direct speech sentence is correctly punctuated?

      ''Will you help me? asked the prince.
      Correct answer: ''Will you help me?'' asked the prince.
      Will you help me? ''asked the prince''.
      Will you help me?'' asked the prince.

      Q5.
      Which sentence is correctly punctuated?

      In the middle of the vast city the golden statue guarded the streets.
      Correct answer: In the middle of the vast city, the golden statue guarded the streets.
      In the middle, of the vast city, the golden statue guarded the streets.
      In the middle of the vast city the golden, statue guarded the streets.

      Q6.
      Which sentence includes an example of figurative language?

      Correct answer: A serene sky held a luminous moon in its hand.
      The sky was dark and filled with stars.
      The bird flew through the night sky.
      The statue was golden and covered in jewels.

      To help you plan your 4 English lesson on: Writing the opening of 'The Happy Prince', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...