Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Learning and reciting stanzas one to three of 'The Highwayman'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can recite 'The Highwayman' and memorise one stanza.

      Key learning points

      1. Reciting a text provides an important opportunity for developing speaking and listening skills.
      2. Speakers need to consider how to keep their audience engaged during a recital.
      3. Speakers can use a range of techniques to ensure that they can be clearly heard and are engaging for the audience.
      4. Memorising a text can enable a more coherent recital.
      5. We can use a range of strategies to support us with memorising a text.

      Keywords

      • Recite - to read aloud a text from memory in front of an audience

      • Projection - using our voice to speak powerfully and clearly

      • Diction - involves pronouncing words clearly

      • Body language - how we use our posture and gestures to communicate meaning and feelings

      • Pace - the speed at which we speak

      Common misconception

      Pupils may find it challenging to use all recital skills.

      Each skill of using projection, diction and body language should be explicitly modelled. Modelling non-examples are useful for pupils to see and hear what works and what doesn't in performance.

      Teacher tip

      Pupils working in pairs or groups to memorise a stanza of their choice may support collaborative working.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an audience?

      Correct answer: a group of people who watch or listen to a performance
      a group of people who perform on stage
      a group of people playing

      Q2.
      What should an audience do when they are watching a presentation?

      Correct answer: listen to the presentation
      talk to their partner throughout the presentation
      read their book during the presentation
      Correct answer: look at the presenter

      Q3.
      What is a narrative poem?

      a text that informs the reader about a particular subject
      Correct answer: a poem that tells a story
      a text that informs the reader about an event

      Q4.
      How would you describe the atmosphere of 'The Highwayman'?

      Correct answer: tense
      happy
      relaxed
      Correct answer: ominous

      Q5.
      What helps effective public speaking?

      Correct answer: speaking loudly enough for everyone to hear
      Correct answer: pronouncing words correctly
      speaking down to the page
      Correct answer: eye contact
      Correct answer: confident body language

      Q6.
      Match the stanzas to their subjects:

      Correct Answer:stanza one,the setting

      the setting

      Correct Answer:stanza two,the Highwayman

      the Highwayman

      Correct Answer:stanza three,Bess

      Bess

      6 Questions

      Q1.
      Which of these are appropriate explanations of 'reciting'?

      Correct answer: Reciting can be an important stage of the writing process.
      Reciting involves presenting to just yourself.
      Correct answer: Reciting involves speaking in front of others.

      Q2.
      Match the presenting techniques to their definitions:

      Correct Answer:projection,involves speaking powerfully and clearly

      involves speaking powerfully and clearly

      Correct Answer:diction,involves pronouncing words clearly

      involves pronouncing words clearly

      Correct Answer:body language,how we use our posture and gestures to convey meaning

      how we use our posture and gestures to convey meaning

      Correct Answer:pace,the speed at which we speak

      the speed at which we speak

      Q3.
      Fill in the gap. When projecting our voices, we need to use deep breaths and use the __________ in our stomachs to help us speak.

      Correct answer: muscles
      butterlies
      feelings

      Q4.
      Fill in the gap. __________ involves pronouncing words clearly. It is very important because our audience needs to be able to understand what we are saying.

      Projection
      Correct answer: Diction
      Pace
      Body language

      Q5.
      Which of these are aspects of confident body language when presenting?

      Correct answer: shoulders back
      Correct answer: feet shoulder-width apart
      pronouncing words clearly
      Correct answer: chin up when speaking
      shouting

      Q6.
      Why is it important to speak at an appropriate pace?

      Correct answer: Speaking too slowly may lose the reader's interest.
      Correct answer: Speaking at an appropriate pace means we can focus on other skills.
      Correct answer: The audience may not understand us if we speak too quickly.
      Using appropriate pace helps us memorise the text.

      To help you plan your 5 English lesson on: Learning and reciting stanzas one to three of 'The Highwayman', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...