Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Turning adjectives into nouns using the suffixes -ity and -ness

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffixes -ity and -ness.

      Key learning points

      1. The suffixes -ity and -ness turns adjectives into abstract nouns.
      2. When a word ends in a consonant, just add the suffix -ity; when it ends in ‘e’, remove the ‘e’, then add -ity.
      3. There are other patterns and irregular words, like ‘ability’ and ‘simplicity’.
      4. For most words, just add the suffix -ness; when a word ends in ‘y’, replace the ‘y’ with ‘i’, then add the suffix -ness.
      5. How to spell the curriculum words: business and opportunity.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Abstract noun - a type of noun that names an idea or quality that cannot be seen

      Common misconception

      Pupils think that all nouns are a person, place or thing that you can touch.

      Show a range of different nouns, including common and abstract nouns. Show that they can be described with an adjective.

      Teacher tip

      To help identify word class, put the word into a sentence. This makes it easier to recognise the word's function in the sentence and then determine the word class. Use simple sentences to avoid cognitive overload.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the words to their root words.

      Correct Answer:fearful,fear

      fear

      Correct Answer:happiness,happy

      happy

      Correct Answer:enjoyment,enjoy

      enjoy

      Q2.
      Select the nouns.

      Correct answer: cat
      walked
      Correct answer: bed
      ran
      Correct answer: food

      Q3.
      Match the word to the suffix it contains.

      Correct Answer:punishment,-ment

      -ment

      Correct Answer:happiness,-ness

      -ness

      Correct Answer:luxurious,-ous

      -ous

      Correct Answer:sweeter,-er

      -er

      Q4.
      Select the adjective from the following sentence: 'The happy child skipped home.'

      Correct answer: happy
      child
      skipped
      home

      Q5.
      Select the adjective from the following sentence: 'The cold ice stung my skin.'

      the
      Correct answer: cold
      ice
      stung
      skin

      Q6.
      Match the word to the suffix it contains.

      Correct Answer:concentration,-tion

      -tion

      Correct Answer:laziness,-ness

      -ness

      Correct Answer:equality,-ity

      -ity

      6 Questions

      Q1.
      The words 'happiness', 'curiosity' and 'simplicity' are what type of noun?

      common noun
      proper noun
      Correct answer: abstract noun

      Q2.
      Match the root word to the noun formed with the suffix -ity or -ness.

      Correct Answer:active,activity

      activity

      Correct Answer:generous,generosity

      generosity

      Correct Answer:electric,electricity

      electricity

      Correct Answer:kind,kindness

      kindness

      Correct Answer:lazy,laziness

      laziness

      Q3.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'I love virtual reyalytee.'

      Correct Answer: reality

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'I was put off by their hostillitee.'

      Correct Answer: hostility

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'Your jenrositee is overwhelming.'

      Correct Answer: generosity

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: 'Please check the stubillitee of the equipment before I climb on it.'

      Correct Answer: stability

      To help you plan your 5 English lesson on: Turning adjectives into nouns using the suffixes -ity and -ness, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...