Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Adding the suffix -ous to words

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using the suffix "-ous".

      Key learning points

      1. The suffix -ous often turns nouns into adjectives and often means 'full of'.
      2. If the root word ends in 'ge', just add -ous.
      3. If the root word ends in 'e', remove the 'e', then add -ous.
      4. If the root word ends in 'our', change 'our' to 'or', then add -ous.
      5. How to spell the curriculum words: promise and favourite.

      Keywords

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      • Adjective - describes a noun

      Common misconception

      Children may not be able to spell the root word or stem.

      Ensure to focus on all the difficult elements of the words presented, not only the -ous ending that demonstrates the spelling rule.

      Teacher tip

      Adapt the words to focus on those suited to your pupils, at their challenge level and to prioritise words that you can apply in writing tasks.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When the word 'outrage' becomes 'outrageous' what rule is applied?

      Correct answer: Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q2.
      When the word 'rigour' becomes 'rigorous' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Correct answer: Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q3.
      When the word 'continue' becomes 'continuous' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Correct answer: Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q4.
      When the word 'fury' becomes 'furious' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Correct answer: Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in this sentence. Yesterday, I thort I saw you on the street.

      thort
      thaught
      Correct answer: thought
      thoght

      Q6.
      Choose the correct spelling for the word in bold in this sentence. What is the purpus of this text?

      purposs
      purpous
      Correct answer: purpose
      perpose

      6 Questions

      Q1.
      When the word 'hazard' becomes 'hazardous' what rule is applied?

      Correct answer: Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q2.
      When the word 'glamour' becomes 'glamorous' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Correct answer: Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q3.
      When the word 'adventure' becomes 'adventurous' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Correct answer: Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q4.
      Match the words to the rules that apply when the suffix -ous is added.

      Correct Answer:joy - joyous,Just add -ous.
      Correct Answer:fame - famous,Remove the ‘e’, add -ous.
      Correct Answer:vary - various,Remove the ‘y’, add -ious.
      Correct Answer:humour - humourous,Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in this sentence. I promiss to go to bed straight away.

      promisse
      promiss
      promis
      Correct answer: promise

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in this sentence. Chocolate is my fayvrit flavour of icecream.

      Correct Answer: favourite

      To help you plan your 4 English lesson on: Adding the suffix -ous to words, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...