Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Spelling words with the suffix -ous, including -ious and -eous

      Lesson details

      Learning outcome

      I can spell words using -ious and -eous.

      Key learning points

      1. The suffix -ous often turns nouns into adjectives and often means 'full of'.
      2. There are four key rules when adding the suffix -ous to a root word.
      3. When you hear the ‘ee’ sound before -ous, the most likely spelling is an ‘i’, but it is sometimes an ‘e’.
      4. How to spell the curriculum words: learn, group and earth.

      Keywords

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a root word

      • Pronunciation - the way a word is spoken

      • Adjective - describes a noun

      Common misconception

      You can hear the 'ee' in all words ending in -ious and -eous.

      You cannot hear the 'ee' in words ending -geous, like 'courageous' (the 'e' is making the 'soft g' sound) or words with 'xi' or 'ti'.

      Teacher tip

      There are many words ending in -ous. Focus on those most commonly used and applicable to writing tasks. Words ending in -tious and -cious are introducted in upper KS2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When the word 'joy' becomes 'joyous' what rule is applied?

      Correct answer: Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q2.
      When the word 'vigour' becomes 'vigorous' what rule is applied?

      Just add -ous.
      Remove the ‘e’, add -ous.
      Remove the ‘y’, add -ious.
      Correct answer: Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q3.
      Match the words to the rules that apply when the suffix -ous is added.

      Correct Answer:mountain - mountainous,Just add -ous.
      Correct Answer:fame - famous,Remove the ‘e’, add -ous.
      Correct Answer:fury - furious,Remove the ‘y’, add -ious.
      Correct Answer:rigour - rigorous,Change ‘our’ to ‘or’, add -ous.

      Q4.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. I felt jelus because it was my brother's birthday.

      jelus
      jealus
      Correct answer: jealous
      jelous

      Q5.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. My fayvrit animal is the seal.

      favrite
      faverite
      Correct answer: favourite
      favourit
      favouret

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. The knight was very coraygeus.

      Correct Answer: courageous

      6 Questions

      Q1.
      Match the word to its root word.

      Correct Answer:joyous,joy
      Correct Answer:jealous,no obvious root word
      Correct Answer:famous,fame

      Q2.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. I felt envyus that day and I didn't like it.

      envous
      envyous
      Correct answer: envious
      envius

      Q3.
      Choose the correct spelling for the word in bold in the following sentence. My teacher looked very seerys.

      sereous
      Correct answer: serious
      seeryous
      seeryus

      Q4.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Are you curyus about what is behind this door?

      Correct Answer: curious

      Q5.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Please lern to spell my name correctly.

      Correct Answer: learn

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence. Which groop of children shall we play with?

      Correct Answer: group

      To help you plan your 4 English lesson on: Spelling words with the suffix -ous, including -ious and -eous, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...