Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Practise changing nouns from singular to plural using alternative rules

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a range of strategies to practise turning words from singular to plural.

      Key learning points

      1. -es is a suffix that can turn a singular noun into a plural.
      2. Using the strategy 'pyramid letters' is a useful practice strategy.
      3. How to spell the curriculum word: describe.

      Keywords

      • Suffix - a letter or group of letters added to the end of a word to change its meaning

      • Plural - more than one

      • Singular - only one

      • Root word - the base word from which other words are formed often by adding prefixes or suffixes

      • Noun - a naming word for a person, place or thing

      Common misconception

      Pupils may think that the -es suffix is always pronounced as 'is'.

      Model saying words like 'dominoes' (domino-is) and 'wishes' (wishs) incorrectly. Talk about making meaning when we read and spell.

      Teacher tip

      We can simplify the rules into four groups. Chant and 'my turn, your turn' these rules. Provide more examples from each and get the children to retrieve the rule.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Identify the correct definition for the word 'plural'.

      only one
      Correct answer: more than one
      a person, place or thing

      Q2.
      Match the singular and plural forms of these nouns.

      Correct Answer:toy,toys
      Correct Answer:hat,hats
      Correct Answer:puppy,puppies
      Correct Answer:class,classes
      Correct Answer:dish,dishes
      Correct Answer:branch,branches

      Q3.
      When a root word ends in 'o', which rule do we most commonly follow to turn the singular noun into a plural?

      Remove the 'y' and add -ies.
      Remove the 'o' and add -es.
      Correct answer: Just add -es.
      Just add -s.

      Q4.
      When a root word ends in 'f', which rule do we follow to turn the singular noun into a plural?

      Remove the 'y' and add -ies.
      Correct answer: Remove the 'f' and add -ves.
      Just add -es.
      Just add -s.

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: The elfs helped the shoemaker.

      elfes
      elffs
      elvs
      Correct answer: elves

      Q6.
      Choose the correct spelling of the words in bold in this sentence: Look at those juicy tomatows!

      tomatos
      Correct answer: tomatoes
      tomatose
      tomato's

      6 Questions

      Q1.
      Match the plurals to the rule they use when the suffix -es is added.

      Correct Answer:mosquito - mosquitoes,If the word ends in 'o', just add -es.
      Correct Answer:baby - babies,Remove the 'y' and add -ies.
      Correct Answer:church - churches,If the word ends in 'ch', 'sh', 'ss' or 'x' just add -es.
      Correct Answer:wolf - wolves,Remove the 'f' and add -ves.

      Q2.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: Pick up the toyz on the floor.

      toyes
      toies
      Correct answer: toys
      toy's

      Q3.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence: There were bunchis of flowers for sale.

      Correct answer: bunches
      bunchs
      bunchies
      bunchiz

      Q4.
      Choose the correct spelling of the word in bold in the following sentence: The babees were crying.

      babyies
      babyes
      babis
      Correct answer: babies

      Q5.
      Choose the correct spelling of the word in bold in this sentence. The leavs on the trees turned brown.

      leafs
      Correct answer: leaves
      leafes
      leave's

      Q6.
      Correct the spelling of the word in bold in the following sentence: Disscribe the villain in the story.

      Correct Answer: Describe, describe

      To help you plan your 3 English lesson on: Practise changing nouns from singular to plural using alternative rules, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...