Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Letter writing: planning, using Wilfred Owen’s 1917 letter as stimulus

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan an imaginative letter that recounts an experience in the trenches of World War One using Wilfred Owen’s 1917 letter to his mother as stimulus.

      Key learning points

      1. Letters were a vital form of communication during World War One.
      2. Receiving and sending letters brought small moments of joy to those on the front, and those at home.
      3. Owen is best remembered for his poetry about World War One, but he also sent many letters home.
      4. Owen’s letters are different in structure, audience and tone from his poems, but still convey the horrors of war.
      5. Arguably, Owen’s letter is structured into three sections: scene-setting, recounting an event, conveying his attitude.

      Keywords

      • Recount - to describe something that happened, to tell its story

      • Court-martial - to be tried for a crime in which you are deemed to have broken military law

      • Execrate - curse, hate, detest

      • Structure - how something is put together; the most basic structure in a text is its beginning, middle and end

      • Tone - a writer’s attitude or emotional stance; encompasses the mood, feeling and overall atmosphere

      Common misconception

      Poems are carefully crafted and use methods, but nonfiction letters won't have a structure or include methods.

      Almost all writing follows some sort of structure even, for example, a shopping list. Methods are tools writers use to convey their messages. Every single word, technically, is a method.

      Teacher tip

      In LC2, consider how long you wish your pupils to spend discussing their ideas for their letter. Consider what you want this discussion to look like - 'Think, Pair, Share' is just one example. Consider if your pupils might need an additional stimulus - an image, a clip - to support their planning.

      Equipment

      A copy of Wilfred Owen's 1917 letter to his mother is available on the worksheet for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A writer’s attitude or emotional stance is also known as their .

      Correct Answer: tone

      Q2.
      Before his death in 1918, how did poet Wilfred Owen communicate with his mother?

      Correct answer: letter
      telegram
      through his poetry

      Q3.
      Another way of saying a writer's attitude is...

      Correct answer: their viewpoint
      their methods
      their intent

      Q4.
      Wilfred Owen's poetry is known for its __________ portrayal of trench warfare during WWI.

      Correct answer: graphic
      patriotic
      Correct answer: realistic

      Q5.
      What are we looking for when we focus on writer's use of structure?

      the figurative language they use
      Correct answer: the organisation of their ideas
      their tone and attitudes

      Q6.
      What does the term 'front line' mean?

      the people who stay in their own country during a war
      Correct answer: part of an army that is closest to the enemy
      the place where the German and French armies met

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords on the left with their definitions on the right.

      Correct Answer:recount ,to describe something that happened
      Correct Answer:execrate ,curse, hate, detest
      Correct Answer:structure ,how something is put together
      Correct Answer:tone ,a writer’s attitude or emotional stance

      Q2.
      A text's most basic structure can be considered as a beginning, middle and end.

      Correct Answer: clear

      Q3.
      In Owen's letter to his mother he write about a soldier being "court-martialled". How did Owen feel about this?

      Correct answer: angry
      relieved
      apathetic

      Q4.
      Starting with the first, put the structure of Owen's letter to his mother in the order it appeared in the letter.

      1 - establishes his relationship with his mother and overall tone/mood
      2 - a recount of a particularly horrifying event
      3 - Owen’s feelings and attitudes

      Q5.
      brought small moments of joy to soldiers as well as their loved ones at home.

      Correct Answer: letters, sending letters, receiving letters, getting letters

      Q6.
      In his letter to his mother, Owen describes that he as "suffered seventh ".

      Correct Answer: hell

      To help you plan your 9 English lesson on: Letter writing: planning, using Wilfred Owen’s 1917 letter as stimulus, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...