Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Improving a letter: deliberate verbs and precise adjectives

      Lesson details

      Learning outcome

      I can improve a letter which recounts an imagined experience from the British home front during World War One by paying close attention to my choice of verbs and adjectives.

      Key learning points

      1. Writers spend as long choosing deliberate verbs and precise adjectives as they do on other methods.
      2. Verbs tell us how an action is done, and so can give an insight into character, atmosphere and tone.
      3. Adjectives describe nouns and also impact tone.

      Keywords

      • Vera Brittain - a British writer (1893-1970) best known for her memoir ‘Testament of Youth’ about her experiences on the home front of World War One

      • Flare - a light used to attract attention

      • Wilfred Owen - a British soldier and poet (1893-1918) best remembered for his poetry about World War One

      • Tone - the attitude and emotion of your voice - written or verbal

      • PTSD - an acronym for Post Traumatic Stress Disorder, a mental health condition

      Common misconception

      It is important to focus on the creation of complex methods like metaphor or anaphora. Verbs don't matter.

      Every sentence should contain a verb. As such, choosing them requires careful thought, and can dramatically impact the tone and pace of your writing.

      Teacher tip

      Consider if you have excellent pupil work which could serve as the models in this lesson in place of Brittain and Owen.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of mental health issues

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Wilfred Owen's 'Mental Cases' describes soldiers with PTSD. He says in their minds they are "Wading sloughs [swamps] of flesh". Which is the verb in this phrase?

      Correct answer: wading
      sloughs
      of
      flesh

      Q2.
      A pupil wrote a sentence inspired by poetry and short stories about WW1: "The weather is bitterly cold." Match each word of the sentence to its word class.

      Correct Answer:weather,noun

      noun

      Correct Answer:is,verb

      verb

      Correct Answer:bitterly,adverb

      adverb

      Correct Answer:cold,adjective

      adjective

      Q3.
      A pupil wrote a sentence inspired by poetry and short stories about WW1: "I survey the empty town and desolate shops." Match each word of the sentence to its word class.

      Correct Answer:I,subject

      subject

      Correct Answer:survey,verb

      verb

      Correct Answer:empty,adjective

      adjective

      Correct Answer:town,noun

      noun

      Correct Answer:desolate,adjective

      adjective

      Correct Answer:shops,plural noun

      plural noun

      Q4.
      Which option below is accurate about Vera Brittain's 'Testament of Youth'?

      it is a selection of her diary entries from WW1
      Correct answer: it is a memoir of her experiences on the home front of WW1
      it is a memoir of her experiences on the home front of WW2
      it is a selection of letters from her and her husband Roland from WW1
      it is an imaginative memoir about her experiences on the front line of WW1

      Q5.
      What is accurate about both Wilfred Owen and Vera Brittain, two writers from the unit 'Literary perspectives from the First World War'?

      they both died during WW1
      they are best remembered for their poetry about WW1
      Correct answer: they were born in the same year
      Correct answer: they are best remembered for their writings about WW1
      they both used the years after the war to write and publish their work

      Q6.
      One of Wilfred Owen's most famous poems, 'Dulce et Decorum Est', describes a gas attack. Owen uses the first stanza to describe the soldiers in the trenches, writing "we through sludge."

      Correct Answer: cursed

      6 Questions

      Q1.
      A pupil wrote a sentence inspired by poetry and short stories about WW1: "I stumble fitfully, cold and alone." Match each word of the sentence to its word class.

      Correct Answer:I,subject

      subject

      Correct Answer:stumble,verb

      verb

      Correct Answer:fitfully,adverb

      adverb

      Correct Answer:cold,adjective

      adjective

      Correct Answer:alone,adjective

      adjective

      Q2.
      A pupil wrote a sentence inspired by poetry and short stories about WW1: "Nightly, I feel desolate." Match each word of the sentence to its word class.

      Correct Answer:nightly,adverb

      adverb

      Correct Answer:I,subject

      subject

      Correct Answer:feel,verb

      verb

      Correct Answer:desolate,adjective

      adjective

      Q3.
      One of Wilfred Owen's most famous poems describes the weather in the trenches. Owen begins the poem, "Our brains ".

      Correct Answer: ache

      Q4.
      One of Wilfred Owen's most famous poems describes a gas attack. Owen uses the first stanza to describe the soldiers in the trenches: " , coughing like hags".

      Correct Answer: knock-kneed, knock kneed

      Q5.
      One of Wilfred Owen's most famous poems describes the weather in the trenches. Owen describes "the merciless iced east winds that us."

      Correct Answer: knive

      Q6.
      In one of his most famous poems, Wilfred Owen wrote about the "clawing" flares in the trenches. What did he later change this phrase to?

      "ghostly flares"
      "bright flares"
      "desperate flares"
      "distant flares"
      Correct answer: "haunting flares"

      To help you plan your 9 English lesson on: Improving a letter: deliberate verbs and precise adjectives, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...