Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing fiction about a malevolent character

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a piece of fiction using a success criteria.

      Key learning points

      1. Reviewing your plan before writing can help ensure your written work meets the success criteria.
      2. Reviewing your writing after you have finished your first draft is an important step in the writing process.
      3. Editing and improving your work is crucial for the continual development of your written work.

      Keywords

      • Review - to look at something again in order to make changes

      • Edit - to make changes and corrections to something for improvement

      • Integral - necessary; really important

      Common misconception

      Pupils often don't see the value in editing work and think once the first draft is finished, the work on it is done.

      Writing is a process that involves multiple stages. Revising and editing are crucial steps to refine your work, enhance clarity, and improve overall quality. Even professional writers revise their drafts several times before publishing.

      Teacher tip

      This lesson requires pupils to have planned for the written task in the previous lesson. If any pupils haven't planned the task you will want to build in time during LC1 to allow them to do so before completing the written task in LC2.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is an example of effective sensory imagery?

      Correct answer: The cat's fur was as soft as silk, and its purr was a gentle hum.
      The cat was purring as it sat on the mat.
      The cat was small and young and also very lively.

      Q2.
      What is the purpose of using 'show-not-tell' in writing?

      Correct answer: to create vivid images and emotions in the reader's mind
      to list facts about what you're describing
      to give direct information

      Q3.
      Why is it important to use original similes and metaphors in writing?

      to make writing more predictable
      Correct answer: to create fresh and unique imagery
      to make the reader want to read on

      Q4.
      Match each element of a single paragraph outline to their function.

      Correct Answer:topic sentence,introduces the main idea of the paragraph
      Correct Answer:supporting detail,includes information about what's in the main body of the paragraph
      Correct Answer:concluding sentence,ends the paragraph

      Q5.
      A success can act as an excellent guide to what you could include in your writing.

      Correct Answer: criteria

      Q6.
      If writing is described as 'engaging', this means ...

      it is very busy.
      it is long and detailed.
      Correct answer: it captures and keeps your interest.

      6 Questions

      Q1.
      Match each keyword to its synonym.

      Correct Answer:review,look over
      Correct Answer:edit,make changes
      Correct Answer:integral,crucial

      Q2.
      Why should you avoid clichés in your writing?

      because they confuse the reader
      Correct answer: to make your writing more original and engaging
      because they add unnecessary detail

      Q3.
      Why is it important to use sensory imagery in a description?

      It focuses on visual description.
      Correct answer: It helps to create vivid pictures in the reader's mind.
      It makes the reader want to continue reading.

      Q4.
      How should you use paragraph structure when writing about a malevolent character?

      by separating each sentence into its own section
      by creating a block of text with breaks for easier reading
      Correct answer: by building suspense and gradually revealing details

      Q5.
      What should you include in your plan before starting your writing?

      Correct answer: details about the vocabulary you want to use
      the dialogue you want to use
      a full physical description of your character

      Q6.
      and improving your work is crucial for the continual development of your written work.

      Correct Answer: editing, reviewing

      To help you plan your 9 English lesson on: Writing fiction about a malevolent character, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...