Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': reading Act 2, Scene 1

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the events of Act 2, Scene 1 and compare to Act 1.

      Key learning points

      1. Edmundson shows the link between class and race - migrants automatically fell to the bottom of the social hierarchy.
      2. Hope and betrayal remain important themes as the couple do not achieve their middle class ambitions.
      3. Pride emerges as an important value among the migrant population - Gilbert does not warn Hortense about life in London.
      4. Neither Hortense's "pale skin" nor Gilbert's time in the military gain them additional status.
      5. There is a stark contrast between Act 1 and Act 2, showing the realisation that expectations do not match the reality.

      Keywords

      • Pride - a feeling of satisfaction at your achievements or situation

      • Betrayal - the act of not being loyal, or doing the opposite of what is said

      • Social hierarchy - the idea that society is organised in terms of status and power

      • Prejudice - unfair or unreasonable opinions formed without thought or knowledge

      • Euphemism - the use of a word or phrase to avoid saying an offensive word or phrase

      Common misconception

      That Hortense is simply ungrateful.

      Think about the promises and expectations that were used to encourage migration. View Hortense's and Gilbert's interaction in light of this betrayal.

      Teacher tip

      Assigning parts or trying different reading strategies like "control the game" can enhance the reading of this scene.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what do we find out about Queenie at the end of Act 1?

      She is ill
      Correct answer: She is pregnant
      She is bankrupt
      She is killed

      Q2.
      In 'Small Island' which character says "I cannot be the fool who is left behind again”?

      Elwood
      Correct answer: Hortense
      Celia
      Gilbert
      Queenie

      Q3.
      In 'Small Island', who has ambitions of being a teacher and being greeted "with manners and respect"?

      Queenie
      Celia
      Correct answer: Hortense
      Gilbert
      Michael

      Q4.
      Which of these is not a description of setting from Act 1, 'Small Island'?

      Jamaica bracing itself for a hurricane.
      Correct answer: A grey, starkly realistic world.
      Footage of celebrations in Kingston.
      The Empire Windrush is preparing to sail.
      News footage of the 'Blitz Spirit'.

      Q5.
      Match the characters from 'Small Island' to the correct quote.

      Correct Answer:Hortense,"In England I will have a smart front door and I will ring the bell."

      "In England I will have a smart front door and I will ring the bell."

      Correct Answer:Queenie,"What have you done?"

      "What have you done?"

      Correct Answer:Michael,"I lost my family. In a hurricane".

      "I lost my family. In a hurricane".

      Correct Answer:Gilbert,"I'm done with this small island. I seen too much of the world now."

      "I'm done with this small island. I seen too much of the world now."

      Q6.
      These descriptions all appear at the start of scenes in 'Small Island'. Starting with the first, put them in chronological order.

      1 - Pathe-style news footage of Jamaica bracing itself for a hurricane.
      2 - Pathe-style news footage of the 'Blitz Spirit'.
      3 - Pathe-style footage of celebrations in Kingston.
      4 - Pathe-style footage of Britain's efforts to get back on its feet.
      5 - A sultry evening in Kingston.
      6 - Kingston docks. The Empire Windrush is preparing to sail.

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what do the stage directions, "a single bed, a small table and two chairs - one of which has a broken leg and rests on an old book", suggest about Gilbert's living conditions?

      Comfortable and spacious
      Correct answer: Dilapidated and cramped
      Luxurious and well-furnished
      Bright and inviting

      Q2.
      In 'Small Island' Hortense is described as "pristine" and dressed in "white". How does this compare to her surroundings in Act 2?

      She blends in with the dim atmosphere
      She appears disoriented and shocked
      Correct answer: She juxtaposes the dilapidated and dismal room
      She mirrors Gilbert's sense of disillusionment

      Q3.
      In Act 2 of 'Small Island', what does Hortense's reaction to Gilbert's room suggest about her feelings towards coming to England?

      She is excited and eager to explore
      Correct answer: She feels deceived and disappointed
      She is indifferent and unimpressed
      She is relieved to have finally arrived

      Q4.
      Which is the best description of the word euphemism?

      A feeling of satisfaction at your achievements or situation
      The act of not being loyal, or doing the opposite of what is said
      Unfair or unreasonable opinions formed without thought or knowledge
      Correct answer: The use of a word or phrase to avoid saying an offensive word or phrase

      Q5.
      In 'Small Island', how does Hortense describe her feelings when Gilbert doesn't meet her at the docks?

      She feels like a queen
      Correct answer: She feels like a fool
      She feels like an animal
      She feels like a child

      Q6.
      Select the words to complete this quote from 'Small Island', “A __________, __________realistic world.”

      dim
      Correct answer: grey
      Correct answer: starkly
      dismal
      sad

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': reading Act 2, Scene 1, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...