Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring and evaluating the importance of Act 1

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the structure of Act 1 and offer a personal perspective on key themes.

      Key learning points

      1. Act 1 is considered a very important part of a play’s structure- it is sometimes referred to as the ‘set-up’.
      2. ‘Small Island’ is comprised of an ensemble cast and multiple narratives.
      3. Queenie’s pregnancy and the sailing of the Empire Windrush at the end of Act 1, create a dramatic transition into Act 2.
      4. The themes of ambition, betrayal, hope and belonging are prevalent in Act 1 and connect many of the characters.

      Keywords

      • Motivation - the willingness to do something or a reason to act or behave in a specific way

      • Theme - an idea that is explored in a text in different ways, to fully explore the complexity of that idea

      • Ensemble cast - a cast that comprises of many different main actors- there is not a single protagonist

      • Inciting - means to stir up or encourage an action, usually in a forceful, urgent way

      • Exposition - the establishing of key information, characters and setting in a text

      Common misconception

      That you should not use your own opinions or perspectives when exploring a text.

      Being able to articulate your own opinions and perspectives is an important skill to have. They should be rooted in evidence from the text and should avoid speculation.

      Teacher tip

      Learning cycle 1 could be a whole class activity and made more visual by plotting the structure of Act 1 on a board or wall.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In what year was 'Small Island' first performed at the National Theatre?

      2004
      Correct answer: 2019
      1989
      1999

      Q2.
      In 'Small Island' what are the play's primary locations?

      Correct answer: Jamaica
      Dominican Republic
      Correct answer: England
      Scotland

      Q3.
      Starting with the first, put the plot events from 'Small Island' Act 1 in to chronological order.

      1 - Hortense witnesses Michael and Mrs Ryder's affair
      2 - Queenie and Bernard are married. He then signs up for the RAF
      3 - We hear Gilbert's story about signing up for the RAF
      4 - Gilbert is involved in a violent racist incident in the cinema. Arthur is shot
      5 - Queenie discovers Bernard is alive, but decided not to come home after the war
      6 - Hortense and Gilbert marry in order to migrate in the Empire Windrush
      7 - Queenie discovers she is pregnant with Michael's baby

      Q4.
      In 'Small Island' which character says, "I'm done with this small island. I seen too much of the world now."

      Correct answer: Gilbert
      Hortense
      Michael
      Elwood
      Bernard

      Q5.
      Complete this quote from Act 1 Scene 7 of 'Small Island'. Hortense states "England is my ..."

      Correct Answer: golden life

      Q6.
      In the opening stage directions of 'Small Island' Act 1 Scene 8, what year is mentioned, and what event is highlighted?

      1918; The start of World War I
      1939; Pathé-style news footage of Jamaica preparing for a hurricane
      1945; The end of World War II
      Correct answer: 1948; Empire Day

      6 Questions

      Q1.
      Which term best describes a cast that comprises many different main characters, rather than a single protagonist?

      Solo cast
      Leading cast
      Correct answer: Ensemble cast
      Supporting cast

      Q2.
      Which character in 'Small Island' exhibits optimism about opportunities presented by the RAF?

      Correct answer: Gilbert
      Michael
      Bernard
      Kip
      Arthur

      Q3.
      Who among the characters in 'Small Island' longs for a passionate, exciting life away from their life of "drudgery"?

      Mrs Ryder
      Celia
      Hortense
      Correct answer: Queenie
      Miss Jewel

      Q4.
      Match the component from an Act 1 structure to its correct definition.

      Correct Answer:Exposition,This introduces the characters and their relationships to each other.
      Correct Answer:Main Character,The character whose motivation and goals drive the story.
      Correct Answer:Inciting event,An important part of the story that develops and furthers the plot.
      Correct Answer:Plot point 1,Appears at the end of Act 1. It can push the story in a new direction.

      Q5.
      Which word beginning with "I", means to stir up or encourage an action, usually in a forceful, urgent way?

      Correct Answer: incite, inciting, incitement

      Q6.
      What term describes the part of the story that pushes the narrative in a new direction and often marks a major escalation, appearing at the end of Act 1?

      Inciting event
      Exposition
      Main Character
      Correct answer: Plot point 1

      To help you plan your 9 English lesson on: Exploring and evaluating the importance of Act 1, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...