Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      'Small Island': creating topic sentences and using quotes in essays

      Lesson details

      Learning outcome

      I can create effective topic sentences and select main and supporting quotes.

      Key learning points

      1. A thesis statement is a clear, overarching argument.
      2. Topic sentences give focus to individual paragraphs.
      3. Select main quotations and supporting quotations to include in an essay.
      4. Main quotations should be analysed; supporting quotations don’t need to be analysed.

      Keywords

      • Thesis - the overarching argument to an essay, supported by the entire text

      • Topic sentence - the first sentence of a paragraph- it states the paragraph’s main idea

      • Main quotations - these are quotations which support your topic sentence, and that require analysis

      • Supporting quotations - these are quotations which support your topic sentence, but don’t require analysis

      • Marginalise - to treat someone or a group of people as if they are not important; to place them outside of society

      Common misconception

      Planning is not necessary to write an effective response.

      Not only is planning an efficient way to consider different questions and arguments, it also leads to more cohesive, well sequenced responses.

      Teacher tip

      This lesson could be adapted to focus on different essay questions depending on the specific focus of the text and the needs of the class.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Contains strong language

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', what does Gilbert hope to be when he migrates to England?

      Doctor
      Correct answer: Lawyer
      Teacher
      Bank Manager
      Surgeon

      Q2.
      How does Gilbert perceive Arthur's gaze in Act 1 Scene 3 of 'Small Island'?

      With indifference
      Correct answer: As fixated on the color of his skin
      As a sign of camaraderie
      As a gesture of respect
      That he is nosy

      Q3.
      Which two words complete the description of Gilbert's room in 'Small Island' Act 2 Scene 1? "A __________, __________ realistic world."

      dim
      strikingly
      Correct answer: grey
      dismal
      Correct answer: starkly

      Q4.
      Complete this description from 'Small Island', Act 2 Scene 1: “We hear a__________running over the roof of the room”

      Correct Answer: rat

      Q5.
      In 'Small Island', what do the stage directions, "a single bed, a small table and two chairs - one of which has a broken leg and rests on an old book", suggest about Gilbert's living conditions?

      Bright and inviting
      Comfortable and spacious
      Luxurious and well-furnished
      Correct answer: Dilapidated and cramped

      Q6.
      Which answer offers the most sophisticated explanation of Edmundson's use of direct address in 'Small Island'?

      To entertain the audience.
      Correct answer: To foreground the experiences of marginalised people.
      To ensure the audience can hear what is being said.
      To adhere to an unrealistic and melodramatic form.

      6 Questions

      Q1.
      When planning for an essay on 'Small Island', what is the first step of the planning process?

      writing down all the quotations you know off by heart
      writing three topic sentences
      Correct answer: annotating the question
      writing a thesis statement
      re-reading the text

      Q2.
      What would be the key words in this essay question: how does Edmundson use the character of Hortense to explore the theme of hope?

      Correct answer: hope
      character
      Correct answer: how
      theme
      Correct answer: Hortense

      Q3.
      A pupil said, "Here is my thesis about betrayal in 'Small Island': Edmundson uses Act 2 Scene One to explore Gilbert's reality of the 'Mother Country." How would you correct them.

      This won't be a thesis until it includes quotations.
      Correct answer: This is a topic sentence, not a thesis.
      Gilbert doesn't get to the 'Mother Country', so this thesis is incorrect.
      Correct answer: This is not a thesis as it is not supported by the entire text.

      Q4.
      In Act 1 Scene Six of 'Small Island', Gilbert reveals an idealistic view of London when he describes the Houses of Parliament as a...

      Correct Answer: fairytale castle

      Q5.
      When writing about 'Small Island', you should start your essay with a thesis statement. This is...

      Correct answer: the overarching argument to an essay, supported by the entire text.
      quotations which should be analysed and support the main argument.
      the last sentence of a paragraph that summarises the main ideas.
      the first sentence of a paragraph. It states the paragraph’s main idea.

      Q6.
      Which word beginning with 'm' describes 'treating someone or a group of people as if they are not important.'?

      Correct Answer: marginalise

      To help you plan your 9 English lesson on: 'Small Island': creating topic sentences and using quotes in essays, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...