Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding questions and writing thesis statements on ‘Small Island’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand the expectations of an essay question and write an effective thesis statement.

      Key learning points

      1. Annotating an essay question is a good way to understand the focus.
      2. A thesis is a clear overarching argument supported by the whole text.
      3. An effective thesis statement will focus on the big ideas and make reference to the whole text.
      4. Topic sentences start each paragraph and will focus on a specific character or moment in the text.

      Keywords

      • Idealistic - viewing something as perfect even if the reality suggests something different

      • Thesis - the overarching argument to an essay supported by the entire text

      • Topic sentence - the first sentence of a paragraph; it states the paragraph’s main idea

      • Aspiration - a hope or ambition of achieving something

      Common misconception

      That planning is not something that needs to be practiced.

      What are the benefits of practising planning over writing whole essay responses? Not only is planning a very important part of the writing process, but an efficient way to practise essay writing.

      Teacher tip

      Task A has the potential to be a group task. Different groups could focus on different questions before sharing their ideas. Students could then pick which question they would like to focus on when they write their thesis statements.

      Equipment

      You will need access to a copy of the play 'Small Island' written by Andrea Levy and adapted for the stage by Helen Edmundson

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'Small Island', which character is scared they will be left behind?

      Celia
      Gilbert
      Correct answer: Hortense
      Elwood

      Q2.
      Which word beginning with 'A' describes the hope or ambition of achieving something.

      Correct Answer: aspiration

      Q3.
      Which one of these sentences does not use a fronted adverbial to develop the comment?

      For example, "I cannot be the fool who is left behind again."
      More specifically, it reveals the connection between identity and ambition.
      Correct answer: Hortense and Gilbert make a pragmatic decision to marry.
      Additionally, Michael punishes Hortense for what she has done.

      Q4.
      Which one of these sentences does not use a comparative conjunction?

      Similarly, Hortense also believes that Michael is coming to rescue her.
      Correct answer: Gilbert expresses his concern over marrying Hortense, saying "it's a tough one".
      However, Elwood appears much more cynical.
      Whereas, Mrs Ryder sees the hurricane as an exottic experience.

      Q5.
      Starting with the first, put these events from Act 1 of 'Small Island' in chronological order.

      1 - Hortense and Mrs Ryder react differently to the hurricane
      2 - Michael leaves to join the RAF
      3 - Gilbert joins the RAF, but it does not live up to expectations
      4 - Hortense and Gilbert marry. Queenie and Michael have a relationship
      5 - Gilbert leaves for England aboard HMT Empire Windrush. Queenie is pregnant

      Q6.
      Complete this quote from Act 1 Scene 7 in 'Small Island': "England is my ..."

      Correct Answer: golden life.

      6 Questions

      Q1.
      What are the key words in this essay question: How does Edmundson explore the themes of power and identity in Act 1 of 'Small Island'?

      Correct answer: How
      Does
      Correct answer: Power
      Correct answer: Identity
      Act 1

      Q2.
      Match the key words from the essay question to what it is asking you to do.

      Correct Answer:How ,Analyse Edmundson’s use of language and structure

      Analyse Edmundson’s use of language and structure

      Correct Answer:Edmundson,What are the writer’s intention?

      What are the writer’s intention?

      Correct Answer:Power and identity,What ideas are there around these concepts in Act 1?

      What ideas are there around these concepts in Act 1?

      Q3.
      What is the purpose of a thesis statement in an essay?

      To introduce the main characters
      To provide supporting detail
      Correct answer: To state the overarching argument supported by the entire text
      To conclude the essay

      Q4.
      What is the function of a topic sentence in a paragraph?

      To summarise the entire essay
      Correct answer: To state the paragraph's main idea
      To provide examples and evidence
      To conclude the paragraph

      Q5.
      Which of these create a checklist for an excellent thesis statement?

      Correct answer: Start of essay
      Focusses on a character
      Correct answer: Supported by whole text
      Correct answer: Establishes overarching argument of essay
      Offers a quote

      Q6.
      Match the features of an essay to its description.

      Correct Answer:Thesis statement,Overarching argument, supported by the whole text.

      Overarching argument, supported by the whole text.

      Correct Answer:Topic sentence,It states the paragraph’s main idea.

      It states the paragraph’s main idea.

      Correct Answer:Supporting detail,References to the text which support your topic sentence.

      References to the text which support your topic sentence.

      Correct Answer:Main quotations,Quotations which support argument and require analysis.

      Quotations which support argument and require analysis.

      Correct Answer:Concluding sentence,The final sentence of a paragraph.

      The final sentence of a paragraph.

      Correct Answer:Conclusion,Sums up your essay’s overall thesis.

      Sums up your essay’s overall thesis.


      To help you plan your 9 English lesson on: Understanding questions and writing thesis statements on ‘Small Island’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...