Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing and emulating Baum's use of unknown characters in 'The Wizard of Oz'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can analyse how Baum introduces the reader to unknown characters in ‘The Wizard of Oz’ and emulate those ideas to create my own unknown character.

      Key learning points

      1. Dorothy meets three companions on her way to Oz: the Scarecrow, the Tin-Man and the Lion.
      2. Baum uses language to show the reader that Dorothy is not frightened by meeting any of these characters.
      3. When creating your own unknown character, you need to consider how your language will make the reader perceive them.

      Keywords

      • Infer - to form an opinion or guess that something is true because of the information that you have

      • Connotations - a feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning

      • Character - a person in a novel, play, or film

      • Perceive - to attain awareness or understanding of

      • Create - to cause something to exist, or to make something new or imaginative

      Common misconception

      That meeting someone unknown in a strange place will always be scary.

      Instead of feeling scared, you might also feel excited or intrigued and you can use language to have this effect on the reader.

      Teacher tip

      You could ask the students to draw a picture of their created character as well to help them visualise their character for the final writing task.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a character?

      a real person
      Correct answer: a person in a novel
      a friend

      Q2.
      Someone unknown is .

      someone you're friendly with
      Correct answer: someone you are unfamiliar with
      someone you dislike and don't want to be around

      Q3.
      The organ associated with love is .

      the brain
      Correct answer: the heart
      the lungs
      the eyes

      Q4.
      To make something new or imaginative is to .

      copy
      Correct answer: create
      dismantle
      imitate

      Q5.
      Onomatopoeia is .

      giving human emotions to non-human things or objects
      Correct answer: a word that resembles the sound it describes
      a comparison using like or as
      a word that has the same spelling but a different meaning

      Q6.
      We generally associate light and light imagery with .

      Correct answer: positivity
      negativity
      neutrality

      6 Questions

      Q1.
      In L. Frank Baum's 'The Wizard of Oz', we can infer that the Scarecrow wants because he says his head is full of straw.

      a heart
      Correct answer: brains
      courage

      Q2.
      Match the character from L. Frank Baum's 'The Wizard of Oz' with their request for Oz.

      Correct Answer:The Lion,courage

      courage

      Correct Answer:The Tin-Man,a heart

      a heart

      Correct Answer:Dorothy,to return to Kansas

      to return to Kansas

      Q3.
      Which of the following suggests a negative reaction?

      chuckled
      twinkled
      Correct answer: cowered

      Q4.
      A feeling or idea that is suggested by a word in addition to its basic meaning is called a...

      Correct Answer: connotation, Connotation, connotation., Connotation.

      Q5.
      To attain awareness or understanding of is to ...

      imply
      Correct answer: perceive
      depict

      Q6.
      To form an opinion or guess that something is true because of the information that you have is to ...

      Correct Answer: infer, Infer, infer., Infer.

      To help you plan your 7 English lesson on: Analysing and emulating Baum's use of unknown characters in 'The Wizard of Oz', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...