Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Responding to an unseen extract from Burnett's 'The Secret Garden'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can confidently understand an unseen extract from Burnett’s ‘The Secret Garden’ and make a range of inferences.

      Key learning points

      1. Book covers can be useful tools in making predictions about a text.
      2. Use the first reading of an unseen extract to establish key information about plot, character and setting.
      3. Next, read the text more closely to consider the meaning of specific words and phrases.

      Keywords

      • Predict - to say what you think will happen in the future.

      • To infer - to form an opinion or guess that something is true because of the information that you have.

      • Extract - a short passage taken from a text, film, or piece of music.

      • Tone - the general mood or feeling of a text.

      Common misconception

      That you shouldn't judge a book by its cover.

      If we consider a literal book cover, it has been chosen to introduce the reader to the tone of the text.

      Teacher tip

      Once they have read the extract, you could ask the students to go back to the book covers and assess how well they thought they represented the extract.

      Equipment

      You will need an extract from 'The Secret Garden' which is available in the additional materials.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      An unseen text is .

      a text you have written
      a text you are very familiar with
      Correct answer: a text you haven't seen before

      Q2.
      If there is a dominant image on an advert then it suggests .

      Correct answer: the image is important
      the image is not important
      the advertiser created the image

      Q3.
      We normally associate bright colours with .

      sadness
      Correct answer: happiness
      neutrality

      Q4.
      An extract is a .

      book cover
      Correct answer: small piece of a text
      the full text
      a review of a text

      Q5.
      If a writer repeats something then it's likely they want .

      Correct answer: to emphasise it
      for you to forget it
      to let you know that it's not important
      for you to write it down

      Q6.
      If a writer describes someone's heart as beating quickly which two emotions is the character likely to be feeling?

      calmness
      Correct answer: happiness
      Correct answer: terror
      boredom

      6 Questions

      Q1.
      What does an illustrator create that introduces a reader to a text?

      a blurb
      a review
      Correct answer: a book cover

      Q2.
      What does predict mean?

      to know what will happen in the future
      Correct answer: to say what you think will happen in the future
      to explain why something happened in the past

      Q3.
      What does infer mean?

      Correct answer: to form an opinion based on information
      to repeat something to shows its importance
      to show how a character is feeling

      Q4.
      The repetition of a word or phrase at the beginning of successive clauses is .

      a caesura
      enjambment
      Correct answer: anaphora
      analogy

      Q5.
      What is onomatopoeia?

      Correct answer: a word that resembles the sound it describes
      where non-human things are given human characteristics
      the general mood or feeling of a text
      where a word has the same sound but a different meaning

      Q6.
      Why might using onomatopoeia help a reader understand a text?

      it helps the reader understand the vocabulary
      Correct answer: it helps the reader hear how the scene sounds
      it helps the reader see how the scene looks

      To help you plan your 7 English lesson on: Responding to an unseen extract from Burnett's 'The Secret Garden', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...