Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Revising the theme of inequality in Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how the theme of inequality is presented throughout the play.

      Key learning points

      1. Inequality is the unfair situation where some people have more opportunities, money, or power than others.
      2. People in Shakespearean times faced inequality because of their race, gender and religion.
      3. Arguably, Ariel, Caliban and Miranda face inequality in ‘The Tempest’.
      4. Shakespeare arguably links colonialism with inequality.

      Keywords

      • Unequal - Being treated unequally means being treated unfairly and differently to others.

      • Colonialism - Colonialism is the process of taking control over another country and exploiting it economically.

      • Enslave - When you enslave someone, you consider them your property and force them to obey you.

      • Power - Having power means being able to control events or people.

      Common misconception

      Characters in literature are just there to create a good story.

      Characters in literature often represent things bigger than themselves such as colonialism or gender inequality.

      Teacher tip

      You could potentially extend the discussion on inequality in literature by asking the students to reflect on books they have read in class or recently that deal with inequality.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Prospero forces Ariel and Caliban to serve and obey him. Which of the three characters has the most power?

      Correct answer: Prospero
      Ariel
      Caliban

      Q2.
      In Shakespeare's 'The Tempest', which of these characters was born on the island?

      Prospero
      Correct answer: Caliban
      Miranda
      Sycorax

      Q3.
      Having power means...

      being jealous of people
      Correct answer: being able to control events or people
      being unable to control events or people

      Q4.
      If someone considers someone else their property and forces them to obey them then they have them.

      Correct Answer: enslaved, Enslaved

      Q5.
      What does being indigenous mean?

      Having power over someone.
      Correct answer: Being the first known inhabitant of a place.
      Arriving in a new place and exploiting its resources.

      Q6.
      Stereotypically, how did patriarchal societys think women should behave?

      They should be ambitious.
      Correct answer: They should be obedient.
      They should be argumentative.

      6 Questions

      Q1.
      Inequality is...

      a fair situation
      Correct answer: an unfair situation
      an equal situation

      Q2.
      Which of the following characters from Shakespeare's 'The Tempest' face inequality?

      Correct answer: Ariel
      Correct answer: Caliban
      Gonzalo
      Ferdinand

      Q3.
      Which of the following were true of Shakespeare's time?

      Correct answer: Slavery was legal.
      Slavery was illegal.
      People were allowed religious freedom.
      Correct answer: People were persecuted for their religious beliefs.

      Q4.
      What does Ariel ask Prospero for in Act 1, Scene 2 of 'The Tempest'?

      Correct answer: their freedom
      for less hard work
      for Prospero to speak kindly to them

      Q5.
      Which of the following could married women not do in Shakespeare's time?

      ride horses
      have friends
      Correct answer: own property

      Q6.
      In Shakespeare's 'The Tempest', what does Prospero calling Miranda his "gift" to Ferdinand suggest?

      that Miranda is expensive
      that he really likes Ferdinand
      Correct answer: that Miranda is his property to give away

      To help you plan your 7 English lesson on: Revising the theme of inequality in Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...