Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the portrayal of Miranda in Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can understand and describe the extent to which Miranda meets the expectations of a patriarchal society.

      Key learning points

      1. Shakespearean society was a patriarchal society.
      2. Women had less legal rights than men and faced social pressure to be subservient to men.
      3. Miranda is shown as compassionate, beautiful, intelligent and optimistic.
      4. Miranda is also shown as questioning her father’s decisions.
      5. Miranda could be considered as both subverting and meeting the expectations of patriarchal society.

      Keywords

      • Patriarchal - A patriarchal society is where men hold positions of control and are considered more important than women.

      • Subvert - To subvert means to undermine the power or authority of an established system by going against the rules.

      • Stereotype - A stereotype is a set idea that people have about what someone or something is like.

      • Subservient - Being subservient means you’re willing to do what other people want and consider your own wishes less important.

      Common misconception

      Students sometimes think that women were completely powerless in Shakespeare's time.

      While there were legal restrictions and social pressures on women in Shakespeare's time, there were some women who had power and influence.

      Teacher tip

      You could have the students act out the extracts and consider how they can make Miranda seem either strong or subservient depending on the body language and tone of voice she uses.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which monarch was on the throne for the majority of Shakespeare's life?

      Correct answer: Queen Elizabeth I
      Queen Elizabeth II
      King Henry VIII

      Q2.
      What does subservient mean?

      You act selfishly and think only of yourself.
      Correct answer: You consider your own wishes as less important.
      You feel equal to other people.

      Q3.
      A patriarchal society is a society controlled by men. How do you think women are thought of in a patriarchal society?

      They are thought of as equal to men.
      They are thought of as more important than men.
      Correct answer: They are thought of as less important than men.

      Q4.
      Starting with the first, put these plot events for Miranda in Shakespeare's 'The Tempest' in chronological order.

      1 - Miranda finds out that her father used to be the Duke of Milan
      2 - Miranda and Ferdinand meet and fall in love
      3 - Prospero doesn't want their love to be too easy so he tests them
      4 - Miranda and Ferdiand get married

      Q5.
      Shakespearean society was a patriarchal society, controlled by men, so which of the following do you think women could do once they were married?

      vote
      Correct answer: look after their husband
      Correct answer: bear children
      own property

      Q6.
      Shakespearean society was patriarchal, meaning it was controlled by men, which of the following do you think women would be expected to be?

      Correct answer: obedient
      Correct answer: weak
      powerful
      ambitious

      6 Questions

      Q1.
      A society controlled by men is known as a __________ society.

      Correct answer: patriarchal
      matriarchal
      democracy

      Q2.
      In Shakespeare's 'The Tempest, what does Miranda offer to do for Ferdinand that he says would be a dishonour?

      marry him
      ask her father to release him
      Correct answer: take over his physical labour

      Q3.
      In Shakespeare's 'The Tempest', Miranda asks Ferdinand if he will be her husband. In a patriarchal society, this would be...

      normal and expected
      Correct answer: abnormal and unexpected
      unheard of - marriages were arranged by the government

      Q4.
      What is a stereotype?

      a pause in a line of poetry
      a society controlled by men
      a willingness to please
      Correct answer: a set idea of how someone should be

      Q5.
      What does 'subvert' mean?

      to meet expectations
      Correct answer: to go against the rules
      to consider your own wishes less important
      to intentionally hurt someone

      Q6.
      By asking Ferdinand if he will be her husband, Miranda patriarchal expectations in Shakespeare's 'The Tempest'.

      Correct Answer: subverts, Subverts

      To help you plan your 7 English lesson on: Understanding the portrayal of Miranda in Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...