Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the monologue of an outsider in relation to Shakespeare's 'The Tempest'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can write a monologue which uses descriptive and rhetorical devices to convey the emotion of an outsider in relation to Shakespeare’s ‘The Tempest’.

      Key learning points

      1. Descriptive devices are used to help the reader feel almost as if they are a part of the scene or event being described.
      2. Examples of descriptive devices might be personification or pathetic fallacy.
      3. Rhetorical devices are literary devices that are designed to have an effect on the audience.
      4. A combination of rhetorical and descriptive devices is effective in conveying emotion.
      5. Examples of rhetorical devices might be triplets and emotive language.

      Keywords

      • Descriptive - Descriptive is an adjective we apply to writing that is visual and detailed.

      • Emotive - Writing that causes strong feelings is said to be emotive.

      • Evocative - If something is evocative, it brings strong images, memories, or feelings to mind.

      • Rhetorical - Rhetorical means speech or writing intended to be effective and influence people.

      Common misconception

      That pathetic fallacy is only about using the weather to express emotions.

      Pathetic fallacy is a type of personification where emotions are given to a setting, an object or the weather.

      Teacher tip

      You could ask the students to write their monologue for homework or in the next lesson if that fits better with your timings.

      Equipment

      You may want a copy of Shakespeare's 'The Tempest' for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of peer pressure or bullying

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      A monologue is from the perspective of ...

      the audience.
      Correct answer: one character.
      multiple characters.

      Q2.
      When you're describing a scene to an audience, you want them to feel ...

      Correct answer: connected to the scene.
      disconnected to the scene.
      as if they can't picture the scene.

      Q3.
      Personification is ...

      giving human emotions to the weather only.
      Correct answer: giving human characterstics to non-human things.
      using three related words for emphasis.

      Q4.
      Emotive language is designed to make you feel ...

      deep sadness.
      Correct answer: strong emotion.
      intense anger.

      Q5.
      Which of the following is an example of personification?

      The moon shone like a beacon.
      Correct answer: The moon grumbled.
      She drank in the moonlight.

      Q6.
      Which of the following is an effective line for a monologue?

      She stood like a statue - unable to move.
      Correct answer: Their gaze felt like pinpricks on my skin.
      Harley trembled with an all-consuming feeling of dread.

      6 Questions

      Q1.
      Being descriptive in your writing means ...

      Correct answer: using words to create pictures in your audience's minds.
      writing your ideas out in an organised way.
      trying to persuade the audience that your opinion is correct.

      Q2.
      Using your writing to bring strong images, memories, or feelings to mind is called being ...

      egotistical.
      Correct answer: evocative.
      empathetic.

      Q3.
      Which of the following is an example of a triplet?

      I was bemused and muddled.
      Correct answer: I was bemused, muddled, confused.
      I could feel the confusion clouding my judgement.

      Q4.
      A literary device that gives human characteristics to nonhuman things or inanimate objects is known as ...

      Correct Answer: personification, Personification, personification., Personification.

      Q5.
      Match the emotive language with the effect on the audience.

      Correct Answer:It was lamentable,sympathy

      sympathy

      Correct Answer:It was outrageous.,anger

      anger

      Correct Answer:I felt jubilant.,happiness

      happiness

      Q6.
      Pathetic fallacy is a type of ...

      Correct answer: personification.
      anaphora.
      euphony.
      comparative device.

      To help you plan your 7 English lesson on: Writing the monologue of an outsider in relation to Shakespeare's 'The Tempest', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...