Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reading 'The Twisted Tree': identifying key themes

      Lesson details

      Learning outcome

      I can continue to understand and recall the plot, as well as explore some of the key themes.

      Key learning points

      1. The books in Martha’s room move on their own, introducing an element of the supernatural.
      2. Ravens help to create an ominous atmosphere in the novel.
      3. Key themes in the novel include the supernatural, good vs. evil, fate and being an outsider.
      4. A theme is an important idea in a text that is explored in a number of different ways.
      5. As students of English, the first step is to work out what are a text’s most important themes.

      Keywords

      • Fleeting - passing quickly

      • Foreboding - a feeling that something bad is going to happen

      • Ancestry - a person’s family history or lineage

      • Omen - a sign or event that is believed to predict or indicate a future occurrence

      • Theme - an important idea or thread in a text that is explored in a number of different ways

      Common misconception

      A theme is any idea or plot point in a text.

      Themes are the most important ideas in a text. There may be multiple. The most important themes are the ones that are returned to over and over again, and explored in a number of different ways.

      Teacher tip

      When reading the text, try different independent reading strategies. For example, 'control the game'. Select students at random to read, jumping from pupil to pupil after a couple of sentences.

      Equipment

      You will need access to the text 'The Twisted Tree' by Rachel Burge, published by Hot Key Books, 2019.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      In 'The Twisted Tree', where does Martha travel to stay with her grandmother?

      Sweden
      Correct answer: Norway
      Denmark
      Finland

      Q2.
      In 'The Twisted Tree', what physical feature makes Martha feel self-conscious and different?

      a missing finger
      Correct answer: a scar on her face
      a birth mark

      Q3.
      In 'The Twisted Tree', what unusual supernatural powers does Martha discover she has?

      telekinesis
      seeing into the future
      Correct answer: touching clothes and knowing about the owner's life
      knowing when something bad is going to happen

      Q4.
      At the start of 'The Twisted Tree', the book is dedicated to Odin. What type of mythology does this refer to?

      Greek mythology
      Correct answer: Norse mythology
      Egyptian mythology
      Celtic mythology

      Q5.
      Match the characters from 'The Twisted Tree' to the correct description.

      Correct Answer:Martha,The protagonist who has supernatural powers.

      The protagonist who has supernatural powers.

      Correct Answer:Stig,A local boy in Norway who becomes an important friend to Martha.

      A local boy in Norway who becomes an important friend to Martha.

      Correct Answer:Mormor,Martha's grandmother, who is discovered to be dead.

      Martha's grandmother, who is discovered to be dead.

      Correct Answer:Olav,Gives Martha a lift. Bearded and friendly.

      Gives Martha a lift. Bearded and friendly.

      Correct Answer:Yrsa,Olav's wife, has concerns for Martha being alone in the cabin.

      Olav's wife, has concerns for Martha being alone in the cabin.

      Correct Answer:Gandalf,Mormor's dog.

      Mormor's dog.

      Q6.
      Which word can be described as 'a foul smell from rotting matter'?

      Correct answer: putrid
      macabre
      mildew
      fragrant

      6 Questions

      Q1.
      Which word can be described as 'a person’s family history or lineage'?

      omen
      Correct answer: ancestry
      theme
      tome

      Q2.
      Which birds appear in Norse mythology as a messenger of the gods?

      Correct answer: ravens
      gulls
      magpies
      sparrows
      starlings

      Q3.
      In 'The Twisted Tree', Martha references her Mormor's stories about "draugr". What are these?

      trees that are alive and prey on human souls
      ravens that can predict the future
      Correct answer: walking corpses who come back to kill the living
      crows that send messages from the gods

      Q4.
      There are a number of key themes in 'The Twisted Tree'. What is a theme?

      an important character in a text which is explored in different ways
      an important quotation in a text which could be explored
      Correct answer: an important idea in a text which is explored in a number of different ways
      an important plot point in a text which is explored in different ways
      important language devices used by the writer in a text

      Q5.
      Which of the following would not count as a key theme in 'The Twisted Tree'?

      ancestry
      Correct answer: love and marriage
      being an outisder
      supernatural
      fate and destiny

      Q6.
      Below are three key themes in 'The Twisted Tree'. Match each theme to one way it is explored in the novel.

      Correct Answer:fate and destiny,through the character of Martha and her role to water the tree

      through the character of Martha and her role to water the tree

      Correct Answer:the supernatural,through Martha's powers in reading people through their clothes

      through Martha's powers in reading people through their clothes

      Correct Answer:good vs. evil,through Martha's bravery and the tree's foreboding presence

      through Martha's bravery and the tree's foreboding presence


      To help you plan your 7 English lesson on: Reading 'The Twisted Tree': identifying key themes, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...