Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem 'War Photographer'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Duffy uses language and structure to present complex emotions.

      Key learning points

      1. The poem reveals the difficult and complex emotions that a war photographer may experience.
      2. The symbolic space of the dark room might suggest isolation and depression due to trauma.
      3. The use of a tight and predictable structure in the poem may contrast the chaos of war with the order of civilian life.
      4. The final stanza has a caustic tone created through sharp plosives and mocking the insensitivity of indifference.
      5. There is a sense of disillusionment communicated through the poem’s simple monosyllabic final line.

      Keywords

      • Indifference - lack of interest, concern or sympathy

      • Repress - to keep something under control and not let it come to the surface

      • Disillusionment - disappointment and lost faith over something once regarded as good

      • Caustic - sarcastic in a scathing and bitter way

      Common misconception

      Students may zoom into the suffering within the photos and not realise the complex emotions in the photographer himself.

      Duffy, having seen her friends do the job of photojournalism, may have been privy to the complex and difficult emotions involved in this job. This could be why she focuses on the quiet trauma within the photographer.

      Teacher tip

      The feedback for Task B can be adapted to help with whichever skill your students are struggling with.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA Power and Conflict Anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Who may Duffy have based her poem 'War Photographer' on?

      her son who was a soldier
      her own experience of war
      Correct answer: her friend, a photojournalist

      Q2.
      Which war might the poem 'War Photographer' be based on?

      World War One
      Korean war
      Crimean war
      Correct answer: Vietnam war

      Q3.
      In Duffy's 'War Photographer', the reference to pain that is "ordinary", suggests the relative of the photographer's home country compared to the war zones he photographs.

      discomfort
      Correct answer: safety
      peace
      suffering

      Q4.
      Why might the war photographer in Duffy's 'War Photographer' see his job as a sacred duty?

      it takes a high level of skill
      he does it voluntarily
      Correct answer: it can contribute to social action

      Q5.
      What does Duffy accuse the reader/citizens of in the final stanza of the poem 'War Photographer'?

      supporting the causes of war
      Correct answer: being indifferent to suffering in war zones
      not doing jobs that are morally driven

      Q6.
      What tone does there seem to be in the final stanza of Duffy's 'War photographer'?

      upbeat
      patriotic
      Correct answer: critical

      6 Questions

      Q1.
      Which emotion is not explored in Duffy's 'War Photographer'?

      trauma
      guilt
      Correct answer: joy
      frustration

      Q2.
      Which word best suggests the way in which the horrors of war haunt the photographer in Duffy's 'War Photographer'?

      "cries"
      "stained"
      Correct answer: "ghost"

      Q3.
      In 'War Photographer', which technique is used to show the separation of the photographer's hometown with the war zones?

      enjambment
      alliteration
      Correct answer: caesura

      Q4.
      What is true of the stanzas in 'War Photographer'?

      they are of different lengths
      Correct answer: they are all of the same length
      there are two of equal length and two that subvert this pattern

      Q5.
      The structure of the poem 'War Photographer' can be described as...

      unpredictable.
      unruly.
      Correct answer: controlled.
      irregular.

      Q6.
      Why might Duffy have chosen a predictable structure for the poem 'War Photographer'?

      to show how pictures depict war easily
      to reflect the chaos of the warzone
      Correct answer: to show the stagnant indifference of citizens away from war zones

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem 'War Photographer', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...