Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem 'Storm on the Island'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Heaney presents the power of nature and ‘The Troubles’ of Northern Ireland in ‘Storm on the Island’.

      Key learning points

      1. ‘Storm on the Island’ can be read as a poem about the power of nature on the Aran Islands.
      2. Heaney may have been influenced by the conflict between Protestants and Catholics in Northern Ireland.
      3. ‘Storm on the Island’ was published in 1966, when the IRA were carrying out military operations in Northern Ireland.
      4. The storm can be read as an extended metaphor for ‘The Troubles’.
      5. 'The Troubles' refers to a violent thirty-year civil conflict in Ireland which led to around 3,500 deaths.

      Keywords

      • Extended Metaphor - a metaphor that extends over the course of several lines

      • Civil - relating to citizens of the same country

      • Unrest - a state of disturbance, involving public disorder

      Common misconception

      There is only one interpretation of the poem 'Storm on the Island'.

      The poem can be a reflection of the power of nature, conflict between humans and nature, the political conflict or all.

      Teacher tip

      Consider using videos or other resources to contextualise 'The Troubles' for students if they have no prior knowledge of this historical event.

      Equipment

      You will need a copy of the AQA Power & Conflict Poetry Anthology for GCSE.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is an extended metaphor?

      a comparison between two things using 'like' or 'as'
      a direct comparison between two things
      Correct answer: a direct comparison between two things which goes across multiple lines

      Q2.
      is information which allows us to understand the social, historical or cultural background of a text.

      Correct Answer: context, contextual information

      Q3.
      What is sibilance?

      the repetition of a vowel sound at the start of closely connected words
      the repetition of a consonant sound at the start of closely connected words
      Correct answer: the repetition of the 's' sound at the start of closely connected words

      Q4.
      What might be the definition of a civil war?

      a war between two countries
      Correct answer: a war between two groups of people in the same country
      a war between multiple countries

      Q5.
      A is a group of words closely related in meaning.

      Correct Answer: semantic field

      Q6.
      What connotations might we have of the word 'island'?

      Correct answer: isolated
      Correct answer: remote
      connected
      Correct answer: small

      6 Questions

      Q1.
      How does Heaney present nature in 'Storm on the Island'?

      as nurturing
      Correct answer: as brutal
      as comforting

      Q2.
      The conflict between Protestants and Catholics in Northern Ireland between the 1960s-1998 was known as...

      'The Problems'
      Correct answer: 'The Troubles'
      'The Civil Unrest'

      Q3.
      Which two interpretations are most commonly explored in relation to 'Storm on the 'Island'?

      Correct answer: the poem is a reflection of the power of nature
      the poem reflects the destruction of nature on the island
      Correct answer: the poem can be seen as a reflection of the conflict in Northern Ireland

      Q4.
      What might the pronoun "we" used in 'Storm on the Island' suggest about the poem?

      Correct answer: suggests a sense of community
      suggests a sense of detachment
      suggests a sense of upheaval

      Q5.
      The ‘Storm’ in the title 'Storm on the Island' can be read as…

      a metaphor for a natural disaster Ireland had faced.
      Correct answer: a metaphor the political storm that raged in Northern Ireland.
      a metaphor for Heaney’s familial conflict in the 1960s.

      Q6.
      In 'Storm on the Island', Heaney uses a semantic field of __________ to describe nature in the poem.

      Correct answer: war
      fear
      safety

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem 'Storm on the Island', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...