Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding connections between identity and artefacts in khan's 'pot'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how khan presents the importance of artefacts in relation to culture.

      Key learning points

      1. The poem 'pot' expresses frustration at how artefacts are stolen from cultures globally and housed in Western museums.
      2. Objects are valuable artefacts because they tell us about how people lived and what they valued artistically.
      3. 'pot' reminds the reader that these artefacts represent the identities of other cultures and do not belong in museums.

      Keywords

      • Colonialism - the process of one country taking control of another and its resources.

      • Context - the situation, background or environment relevant to the poem’s creation.

      • Artefact - an object made by a human being, typically one of cultural or historical interest.

      • Archaeologist - a person who studies human history through the analysis of objects and other physical remains.

      • Looting - steal goods (from a place), typically during a war or riot

      Common misconception

      That your first reading of a poem should involve finding the techniques used.

      Reading the poem aloud and then considering the key images within the poem is a more effective way to consider the ideas in the poem.

      Teacher tip

      You may wish to spend more time defining and considering colonialism.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which emotion are you likely to feel if someone steals something which belongs to you?

      Correct answer: anger
      peace
      confusion

      Q2.
      Which of these words most suggests anger?

      Correct answer: growl
      purr
      whine

      Q3.
      Which of these suggests frustration?

      whispering
      Correct answer: repeating yourself
      laughing

      Q4.
      The situation, background or environment relevant to a poem’s creation is the .

      Correct Answer: context

      Q5.
      The process of one country taking control of another and its resources is .

      Correct Answer: colonialism, colonisation

      Q6.
      If you describe something as "empty", then it implies it is ...

      Correct answer: unfulfilled
      fulfilled
      satisfied
      angry

      6 Questions

      Q1.
      To steal goods (from a place), typically during a war or riot is known as .

      Correct Answer: looting

      Q2.
      In khan's 'pot', what does the quotation "you could almost be an english pot" suggest?

      the pot is beautiful
      Correct answer: the pot did not originate in England
      the pot isn't valuable

      Q3.
      An object made by a human being, typically one of cultural or historical interest is an .

      Correct Answer: artefact

      Q4.
      A person who studies human history through the analysis of objects and other physical remains is an .

      Correct Answer: archaeologist

      Q5.
      Which word suggests a personal, emotional connection between the maker and the pot in the poem 'pot'?

      "used"
      "washed"
      Correct answer: "patterned"

      Q6.
      What is the most likely explanation for countries' anger at stolen artefacts being housed in foreign museums?

      they think they did not receive appropriate compensation
      Correct answer: they think these objects should be in the countries that made them
      they think they are not housed appropriately

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding connections between identity and artefacts in khan's 'pot', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...