Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Comparing ideas of temporality in 'England in 1819' and 'A Century Later'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain the similarities and differences between how Dharker and Shelley present ideas of time and temporality.

      Key learning points

      1. Shelley foregrounds the difference between the past and the present in ‘England in 1819’.
      2. Dharker suggests that the past impacts the present in ‘A century later’.
      3. Shelley may draw our attention to one moment in time to imply the cyclical nature of oppression can be broken.
      4. Arguably, Dharker refers to the past to imply that we are caught in a a recurring cycle of violence.
      5. both poems advocate for the importance of considering the temporal context of a poem in order to understand its meaning.

      Keywords

      • Temporality - represents the way the world is perceived with particular attention to how it relates to time

      • Relative - considered in relation or in proportion to something else

      • Cyclical - occurring in cycles; recurrent

      • Linear time - time that is perceived as moving from the past, through the present, to the future in a straight line

      • Temporal - relating to time

      Common misconception

      That philosophical ideas of time have no bearing on literature.

      Considering the nature of time impacts the human experience and therefore has a bearing on literature since it explores what it means to be human.

      Teacher tip

      You might like to spend longer thinking about the nature of time with the students before considering how the poets differ in their approach.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The purpose of a topic sentence is...

      to summarise the paragraph
      Correct answer: to explain the main idea of the paragraph
      to analyse the methods used

      Q2.
      Rank these topic sentences from least to most effective.

      1 - The poet uses free verse and enjambment in 'A Century Later'.
      2 - Dharker uses free verse and enjambment in 'A Century Later'.
      3 - Dharker explores resistance and non-conformity in 'A Century Later'.

      Q3.
      Considering the differences between one thing and another is being...

      Correct answer: comparative
      correlative
      constructive

      Q4.
      Information that helps the message of a literary text make sense is the...

      Correct Answer: context, contextual information

      Q5.
      Which of the following is an accurate summary of Shelley's 'England in 1819'?

      Correct answer: Shelley criticises powerful institutions for the oppression of ordinary people.
      Shelley advocates for more influence to be given to powerful institutions.
      Shelley applauds the ordinary people for revolting against the institutions.

      Q6.
      Which of the following is an accurate summary of Dharker's 'A Century Later'?

      Correct answer: Dharker explores the fight for gender equality in education.
      Dharker explores the fight against institutional oppression.
      Dharker explores the violence of WW1 trench warfare.

      6 Questions

      Q1.
      When was 'England in 1819' written?

      Correct answer: 1819
      1914
      2014

      Q2.
      Temporal means relating to...

      Correct answer: time
      space
      environment

      Q3.
      'Considered in relation or in proportion to something else' is the definition of...

      Correct Answer: relative, relativity

      Q4.
      Which of the following is a comparative topic sentence?

      Correct answer: Both Shelley and Dharker explore the importance of temporality.
      Shelley foregrounds the importance of the present.
      Dharker encourages the reader to see the cyclical nature of time.

      Q5.
      In Dharker's 'A Century Later', the poem arguably emphasises the nature of violence.

      Correct Answer: cyclical

      Q6.
      Match the information/ideas about time with the poem.

      Correct Answer:References past events,'A Century Later'
      Correct Answer:Past and present are different,'England in 1819'
      Correct Answer:Explores the importance of temporality,'A Century Later' and 'England in 1819'

      To help you plan your 10 English lesson on: Comparing ideas of temporality in 'England in 1819' and 'A Century Later', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...