Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Exploring connections and ideas across the AQA Worlds and Lives anthology

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore the big ideas and connections between the poems in the AQA World and Lives anthology.

      Key learning points

      1. An anthology is a collection of artistic works that have a similar form or subject.
      2. Each poetry anthology is chosen with overall themes and ‘big ideas’ in mind.
      3. Exploring titles and quotations from poems can help you see potential connections between them.
      4. Our personal response to a poem is important.

      Keywords

      • Anthology - a collection of artistic works that have a similar form or subject.

      • Theme - a universal idea, lesson, or message explored throughout a work of literature.

      • Representation - something (such as a picture or symbol) that stands for something else.

      • Connections - something that joins or connects two or more things.

      Common misconception

      That our personal response to a poem isn't a valid form of analysis.

      Poems are outpourings of emotion and therefore our personal response is incredibly important as it allows us to work towards understanding the emotion behind the poem.

      Teacher tip

      You could ask the students to make a list of initial questions they have about each poem.

      Equipment

      You will need access to a copy of the AQA World and Lives anthology for this lesson.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Something that joins two or more things is a...

      Correct answer: connection
      fragment
      separation

      Q2.
      If there is no pattern to the structure of the poem then it has...

      Correct answer: an irregular structure
      a regular structure
      a sonnet structure

      Q3.
      A universal idea, lesson, or message explored throughout a work of literature is the...

      Correct Answer: theme, main theme

      Q4.
      Which of the following rhyming patterns indicates a regular structure?

      Correct answer: ABAB CDCD
      ABCD EFGH
      ABAA CDDD

      Q5.
      Which revolution brought technological advances and arguably poor working conditions to Britain?

      Correct answer: Industrial Revolution
      French Revolution
      Russian Revolution

      Q6.
      What do the following three titles have in common: 'Lines written in early spring', 'England in 1819', 'A century later'?

      Correct answer: a sense of time
      a sense of identity
      a sense of dislocation

      6 Questions

      Q1.
      What is an anthology?

      a random collection of poems
      Correct answer: a group of poems with a similar idea
      a group of poems with a positive message

      Q2.
      When exploring poetry in the AQA World and Lives anthology, you should be looking for between the poems.

      Correct Answer: connections, a connection

      Q3.
      Something (such as a picture or symbol) that stands for something else is...

      Correct Answer: representation, a representation

      Q4.
      Why might a picture of a world in someone's hands be an appropriate image for the AQA World and Lives anthology?

      the poems are about climate change
      Correct answer: the poems consider human impact
      the poems are about revolutions

      Q5.
      Match the quote with the concept linked to it.

      Correct Answer:"lost",dislocation
      Correct Answer:"workshop",creation
      Correct Answer:"soul",identity

      Q6.
      Which one of the following was a contextual event for one of the poems in the AQA World and Lives anthology?

      Correct answer: Peterloo Massacre
      World War II
      The Reformation

      To help you plan your 10 English lesson on: Exploring connections and ideas across the AQA Worlds and Lives anthology, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...