Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem 'Follower' by Seamus Heaney

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Heaney presents the admiration found in a parental relationship and how this changes over time.

      Key learning points

      1. Heaney uses imagery to convey the sense of wonder, awe and admiration felt towards a parental figure.
      2. Heaney uses powerful verbs to suggest how the speaker felt inadequate when with his father.
      3. Heaney uses the resolution to reveal how the roles of the father and son are reversed in their later years.
      4. The stable rhyme scheme could mirror the stable nature of parental support the speaker felt.
      5. Heaney’s use of caesura could indicate a turning point in the poem at the end of stanzas 2 and 6.

      Keywords

      • Awe - a feeling of wonder or admiration, often mixed with fear or amazement

      • Prowess - exceptional skill or ability, especially in a particular field or activity

      • Earnest - serious and sincere in intention or effort; showing deep conviction or dedication

      • Quatrain - a four-line stanza in a poem

      • Caesura - a pause or break within a line of poetry, often marked by punctuation

      Common misconception

      Students may think that in the last two lines of the poem, the father now follows behind the son while he is out ploughing a field.

      Although their roles have reversed, there is no indication that the last two lines involve the father and son ploughing. The echoes in the language merely symbolise that their roles have reversed as the son has grown up.

      Teacher tip

      During the first learning cycle, you could encourage the students to draw a 'match-stick' version of the father and son and label each with descriptions related to their skills and prowess (linked to body parts).

      Equipment

      You will need access to the poem 'Follower' by Seamus Heaney. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the poem 'Follower' by Seamus Heaney about?

      agriculture in rural Ireland
      a father-son relationship
      Correct answer: how a father-son relationship changes over time

      Q2.
      In 'Follower' as a child the speaker his father.

      Correct answer: admired
      judged
      rejected

      Q3.
      In 'Follower' both father and son...

      trip
      Correct answer: stumble
      fall

      Q4.
      By the end of the poem 'Follower' __________ is frustrated by __________ as they are seen as a hindrance.

      Correct answer: the son/ their father
      the father/their son
      the son/himself

      Q5.
      Which of the below is an example of tentative language?

      Correct answer: perhaps
      decidedly
      Correct answer: possibly
      definitely

      Q6.
      The ending of a poem or a story where the conflict ends is known as a .

      Correct Answer: resolution

      6 Questions

      Q1.
      In 'Follower' Heaney uses what kind of rhyme scheme in each stanza?

      a regular rhyme scheme of AABB
      Correct answer: a semi-regular rhyme scheme in which lines 2 and 4 of each stanza rhyme
      a semi-regular rhyme scheme in which lines 1 and 3 of each stanza rhyme

      Q2.
      What's the impact of the regular rhyme scheme in 'Follower'?

      reflects the stable nature of the farm
      Correct answer: reflects the stable nature of the parent-child relationship
      reflects the rhythm of ploughing the fields

      Q3.
      Which word from 'Follower' shows the shift in time in the poem?

      Correct answer: "today"
      "away"
      "grow"

      Q4.
      A pause or break within a line of poetry, often marked by punctuation is known as...

      hyperbole
      enjambment
      Correct answer: caesura

      Q5.
      What's the potential impact of the caesura used in 'Follower'?

      indicates a hesitancy
      Correct answer: indicates a turning point
      indicates a problem to be solved

      Q6.
      Which words from the poem 'Follower' describe the skill of the speaker's father when it comes to farming?

      Correct answer: "clicking"
      Correct answer: "mapping"
      "yapping"
      "stumbling"

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem 'Follower' by Seamus Heaney, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...