Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Understanding the poem 'Follower' by Seamus Heaney

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how Heaney presents the admiration found in a parental relationship and how this changes over time.

      Key learning points

      1. The speaker feels deep admiration for his father’s skill and prowess on the farm.
      2. The speaker sometimes felt incompetent or overwhelmed in the presence of his father.
      3. Despite the multifaceted nature of the relationship, the father and son were close and spent a lot of time together.
      4. The speaker and their father swap or reverse roles at the end of the poem.
      5. Heaney has seemingly taken inspiration from his own past growing up in rural Ireland.

      Keywords

      • Prowess - exceptional skill or ability, especially in a particular field or activity

      • Skill - proficiency or expertise in performing a task, often acquired through practice and experience

      • Rural - relating to the countryside, typically characterised by agriculture, open spaces, and a small population

      • Plough - a farming tool used to till the soil by cutting, lifting, and turning it

      • Furrows - narrow grooves or trenches made in the ground, typically by a plough or cultivation

      Common misconception

      This poem is an autobiographical account of one of Heaney's childhood memories.

      This collection, 'Death of Naturalist', is semi-autobiographical since it reflects on aspects of Heaney's childhood, growing up in a rural Irish farming community, but the poet has never confirmed that this particular memory is from his childhood.

      Teacher tip

      It's worth exploring the final image in the poem and explaining that it is likely more metaphorical than literal.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Follower' by Seamus Heaney. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      When we talk about analysing the writer's use of language we mean...

      the choices they make about vocabulary and methods like enjambment or the rhythm
      the choices they make about the organisation of the poem on the page
      Correct answer: the choices they make about vocabulary and methods like figurative language

      Q2.
      Which of these is an example of a structural choice made by a writer?

      Correct answer: shifting time
      writing as themselves
      using personification

      Q3.
      Information relating to the social, cultural or historical background of a text or writer is known as .

      Correct Answer: context

      Q4.
      If something is rural it is...

      relating to the city
      Correct answer: relating to the countryside
      relating to moving between the city and the countryside

      Q5.
      What does multifaceted mean?

      having a single side
      Correct answer: having many sides
      being straight forward
      Correct answer: being complex

      Q6.
      If you call someone an expert you are likely to....

      Correct answer: admire them
      Correct answer: respect them
      criticise them
      admonish them

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:prowess ,exceptional skill or ability

      exceptional skill or ability

      Correct Answer:skill ,proficiency or expertise in performing a task

      proficiency or expertise in performing a task

      Correct Answer:rural ,relating to the countryside

      relating to the countryside

      Correct Answer:plough ,a farming tool

      a farming tool

      Correct Answer:furrows ,narrow grooves or trenches made in the ground

      narrow grooves or trenches made in the ground

      Q2.
      In 'Follower' Heaney initially presents the son as __________ his father.

      criticising
      Correct answer: admiring
      struggling with

      Q3.
      By the end of 'Follower' both the father and son are seen to stumble. How does the son react to his father's "stumbling"?

      Correct answer: he is annoyed
      he is understanding
      he doesn't notice

      Q4.
      Starting with the first, put these key events from 'Follower' in the order they appear in the poem.

      1 - a father and son are ploughing a field
      2 - the son shows his admiration for his father's skills
      3 - the father turns the plough expertly
      4 - the father and son return home but the son struggles
      5 - the son is worried he'll never be like his father
      6 - the son thinks he holds his father back
      7 - roles have reversed and the son sees his father "stumbling"

      Q5.
      Which word from 'Follower' might show that the speaker felt like a hindrance to his father when he was a child?

      "dipping"
      "follow"
      Correct answer: "falling""

      Q6.
      In 'Follower' Heaney’s use of words related to farming creates a vivid description of the landscape.

      Correct Answer: rural

      To help you plan your 10 English lesson on: Understanding the poem 'Follower' by Seamus Heaney, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...