Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Analysing the poem ‘Walking Away’ by Cecil Day-Lewis

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explore how Day-Lewis uses language and structure to show the complexities of a father-son relationship.

      Key learning points

      1. Day-Lewis uses a simile to show the overwhelming pain he feels initially at the separation from his son.
      2. Day-Lewis uses natural imagery to convey how he feels his son is not yet ready to be independent.
      3. Day-Lewis uses a metaphor to suggest how although this is a natural process, it can be painful and deeply impactful.
      4. Day-Lewis uses the resolution to reveal how since the moment of parting, he has learnt the importance of it.
      5. Day-Lewis' use of a regular rhyme scheme could mirror the stable nature of parental love.

      Keywords

      • Rhyme scheme - pattern of rhymes (similar sounds) at the end of each line in a poem

      • Resolution - the point in a narrative where conflicts stop developing and are resolved

      • Sacrifice - giving up something valuable or important for the sake of others or a greater cause

      • Nurturing - providing care, support, and encouragement to promote growth and development

      • Unconditional - absolute, not subject to any limitations or requirements

      Common misconception

      Analysis paragraphs should lead by 'feature-spotting' a technique and then linking it to key ideas.

      The most effective analysis paragraphs lead with key ideas supported by evidence from the text, analysis of writer's methods, a justification of ideas and a link to the writer's intentions.

      Teacher tip

      Map out the rhyme scheme of the poem by encouraging students to use lined paper and map out the four stanzas (using 20 lines), writing the rhyming words onto the corresponding lines. This will give them a visual representation of the rhyming pattern in the poem.

      Equipment

      You will need access to the poem 'Walking Away' by Cecil Day-Lewis. This can be found in the AQA Love and Relationships Poetry Anthology.

      Content guidance

      Depiction or discussion of sensitive content

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the poem 'Walking Away' by Cecil Day-Lewis about?

      a father watching his son at a football match
      a mother watching her son go to school
      Correct answer: a father describing his son growing more independent

      Q2.
      A is a comparison between two things, often using the words 'like' or 'as'.

      Correct Answer: simile

      Q3.
      What do we mean by structure when looking at poetry?

      the figurative language a poet uses
      Correct answer: the way the poet organises the poem on the page
      the effect the poet wants to create on the reader

      Q4.
      The purpose for writing a text is known as the writer's .

      Correct Answer: intentions, intention, intent

      Q5.
      If you 'sacrifice' something this means...

      Correct answer: giving up something valuable or important
      providing care, support, and encouragement
      cherishing something valuable or important

      Q6.
      Where do you often find the 'resolution' of a poem or a story?

      at the beginning
      in the middle
      Correct answer: at the end

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords with their definitions.

      Correct Answer:resolution,the point in a narrative where the conflict is stopped

      the point in a narrative where the conflict is stopped

      Correct Answer:sacrifice,giving up something valuable or important for the sake of others

      giving up something valuable or important for the sake of others

      Correct Answer:nurturing,providing care, support, and encouragement to promote growth

      providing care, support, and encouragement to promote growth

      Correct Answer:unconditional,absolute, not subject to any limitations or requirements

      absolute, not subject to any limitations or requirements

      Q2.
      In 'Walking Away' Day-Lewis uses natural to convey how he feels his son is not yet ready to be independent.

      Correct Answer: imagery

      Q3.
      What kind of rhyme scheme does 'Walking Away' use?

      AABBC
      ABABC
      Correct answer: ABACA

      Q4.
      What comparative method does Day-Lewis use to show the initial pain he feels at the separation from his son in 'Walking Away'?

      Correct Answer: simile

      Q5.
      How might we show deeper analysis in our work on poetry?

      Correct answer: link to the writer’s intentions
      include long detailed quotations
      Correct answer: link to wider context where relevant

      Q6.
      What do you think Day-Lewis' intentions were in writing 'Walking Away'?

      to highlight the joys of parenthood
      Correct answer: to highlight the complexities of parenthood
      to highlight the terror of parenthood

      To help you plan your 10 English lesson on: Analysing the poem ‘Walking Away’ by Cecil Day-Lewis, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...